StoryEditor

MEDIJSKE KOMPETENCIJE Učitelji se ne smatraju dovoljno educiranima da bi poučavali učenike medijskoj pismenosti

Kao glavnu prepreku vide ograničenje satnice jer je deset posto satnice Hrvatskog jezika predviđeno za medijsko obrazovanje

27/04/2023 u 10:21 h
12152
PEXELS

Učitelji često smatraju da im nije pružena zadovoljavajuća razina obrazovanja da bi mogli poučavati učenike o medijskoj pismenosti. Isto tako, većina učitelja Hrvatskoga jezika misle da oni, kao i učitelji razredne nastave, nisu dovoljno medijski pismeni. Pokazali su to rezultati istraživanja nazvanog ‘Medijske kompetencije učitelja’, stoji na stranici Djeca medija.

Rezultati su predstavljeni na stručnoj konferenciji u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti koje organizira Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK). Istraživanje je provedeno od studenog 2021. do veljače 2022. godine na nacionalnoj razini u kojem su sudjelovali učitelji razredne nastave i Hrvatskoga jezika kao primarni nositelji medijskog obrazovanja u školama.

Više od dvije trećine ispitanih, njih 70 posto, smatra da znaju prepoznati senzacionalizam u medijima te njih 74 posto zauzima kritički stav prema izvorima informacijama i dodatno traže treći izvor. Ograničenja satnice pokazala se kao jedna od glavnih prepreka za stvaranje medijskih sadržaja na nastavi jer je tek deset posto satnice Hrvatskog jezika predviđeno za medijsko obrazovanje. Spomenuta je i ideja o medijskom obrazovanju kao zasebnom, izbornom predmetu.

"Izborni predmet posvećen medijskoj pismenosti mogao bi biti predviđen za one učenike koji žele naučiti više, a takav zasebni predmet mogli bi predavati visoko motivirani učitelji koji su prošli usavršavanje za medijsko obrazovanje", složile su se učiteljice Željana Đevenica i Dorotea Prenner.

Šesti Dani medijske pismenosti nose slogan "U ravnoteži – online i offline", a održavaju se od 24. do 30. travnja. Organizatori su Agencija za elektroničke medije i UNICEF koji su pripremili brojna događanja te radionice u knjižnicama, školama, vrtićima i drugim ustanovama. U fokusu ovogodišnjih Dana je utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, piše na stranici UNICEF-a.

Dvije trećine učitelja ne poznaje društvene mreže

Istraživanje je pokazalo i da više od pola ispitanih učitelja i učiteljica nikada nije snimilo audio ili video materijal dok dvije trećine učitelja nikad nije napravilo profil na društvenim mrežama. Na konferenciji su zaključili da je, uz ulogu Agencije za odgoj i obrazovanje, bitno i umrežavanje učitelja koji međusobno dijele informacije o medijskim projektima. 

O udruzi i najvećem projektu

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu osnovano je 2011. godine. Od tada okuplja više od 80 stručnjaka, najviše s područja novinarstva i komunikologije. Zahvaljujući najvećem projektu „Djeca medija“ opismenili su više od 8500 djece, mladih, školskih djelatnika te roditelja. Surađuju s institucijama i projektima iz područja medijskog odgoja iz Hrvatske i inozemstva. Članovi Djece medija su 2015. godine nagrađeni Posebnom Rektorovom nagradom.

Vezani članci
25. travanj 2024 08:50