Foto: Pexels

Saborska zastupnica GLAS-a i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba Anka Mrak Taritaš potvrdila je da su predložene izmjene dvaju zakona iz obrazovnog resora da bi učenice i studentice mjesečno dobivale paket higijenskih uložaka i tampona. Time se želi izbjeći menstrualno siromaštvo, prenosi Hina.

Mrak Taritaš upozorila je da se u Hrvatskoj higijenski ulošci i tamponi tretiraju kao luksuz jer je PDV na njih 25 posto, a prema dogovoru, sve članice Europske unije do 2022. trebaju smanjiti porez na pet posto, prenosi tportal. Većina država Europske unije već ima znatno manji PDV na te proizvode od Hrvatske, između tri i devet posto.

Podsjetila je da istraživanja pokazuju da si deset posto ispitanica uopće ne može priuštiti uloške i tampone, 36 posto kupuje najjeftinije, a neka istraživanja iz Europske unije pokazuju da učenice i studentice ne pohađaju nastavu dok imaju menstruaciju jer imaju problema s kupovanjem nužnih potrepština. Mrak Taritaš napomenula je i da besplatne tampone i uloške u školama te na fakultetima dobivaju u Engleskoj, na Novom Zelandu, a to je najavila i Francuska.

U Hrvatskoj ovakvu praksu već provode Strojarska i prometna škola Varaždin te Tehnička škola Ruđera Boškovića u Vinkovcima. Nedavno su to najavile i tri istarske srednje škole, piše portal IstraIN. Srednja škola “Vladimir Gortan” iz Buja već provodi ovu inicijativu koje su se dosjetile same učenice, dok su u Gimnaziji Pula učenicima ove potrepštine trebale biti osigurane od 12. travnja. U Srednjoj školi Buzet još uvijek pokušavaju pronaći način kako provesti ideju u djelo.

Mrak Taritaš smatra da menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz te da učenice i žene općenito ne smiju biti žrtve menstrualnog siromaštva. Dodala je i da bi po jedan paket uložaka i tampona mjesečno svakoj učenici i studentici, državu koštali 35 milijuna kuna godišnje.