StoryEditor

MICANJE TABUA Besplatna knjiga koja uči o kontracepciji

Maksimalno 42 školska sata su posvećena seksualnom i reproduktivnom zdravlju u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, što čini mlade nedovoljno educiranima u tom bitnom području

12/12/2023 u 20:24 h
18127
PHOTOBAY

Moderno društvo krenulo je uklanjati spolni odnos s popisa taboo tema, no menstruacija i znanje o kontracepciji još se uvijek nalazi na toj listi. Tu u priču ulazi besplatna e-book knjiga "Sve o kontracepciji" koja uči o svim kontracepcijama na tržištu te njihovim dobrim i lošim stranama, no i objašnjava menstrualni ciklus te razbija česte mitove povezane sa spolnim odnosom. Knjiga je nastala u sklopu projekta MContracepcija čiji je cilj educirati mlade žene o metodama kontracepcije, a može se besplatno preuzeti putem linka

Knjiga se sastoji od dva dijela. Prvi dio koristi kao priručnik za žene kako bi u potpunosti shvatile svoj menstrualni ciklus. Detaljno su objašnjene karakteristike svake od četiri faze te se ukazuje fizičke promjene tijekom plodnih dana. Potom slijedi informiranje o metodama kontracepcije. Svaka kontracepcija objašnjena je kroz učinkovitost, kako funkcionira, kako se koristi te prednosti i mane, piše u knjizi. 

Kako piše u knjizi, u hrvatskim školama tek su 42 školska sata posvećena seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ti satovi uključuju teme vezane uz higijenu, prehranu i fizičku aktivnost. Malen broj školskih sata da naslutiti da su mladi nedovoljno informirani o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te je zbog toga nastao projekt MContracepcija.

Cilj projekta je edukacija o metodama kontracepcije, prvenstveno žena zato što je većina kontracepcijskih metoda usmjereno na žene. Zbog tih razloga nastala je knjiga "Sve o kontracepciji".

Jedna od autora je Lucija Tešija, voditeljica projekta, koja se bavi savjetovanjem žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Na društvenim mrežama Tešija obrađuje teme vezane uz hormonalno zdravlje žena poput menstrualnih ciklusa, neplodnosti, zdravlje štitnjače itd. Na svom Instagramu daje konkretne savjete za PCOS i mnoge druge mjesečne ženske tegobe. 

28. travanj 2024 08:20