StoryEditor

‘MISSION: OXYGEN‘ Predstavljen program prevencije pušenja među mladima, podaci za Hrvatsku su zabrinjavajući

Prema posljednjim istraživanjima, u školama u Hrvatskoj, više od polovice učenika konzumiralo je duhanski proizvod ili ga i dalje konzumira

23/02/2023 u 08:19 h
14836
Kristina Petek/Global

"Mission: Oxygen" naziv je projekta za prevenciju pušenja u ranoj adolescenciji. Udruga Propulsion u suradnji s AstraZenecom pokrenula je ovaj projekt koji je predstavljen povodom Nacionalnog dana bez duhana u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. Na panel diskusiji koju je vodio partner za program projekta Goran Zarić, o temi prevencije rizičnog ponašanja među mladima razgovarale su klinička psihologinja Ella Selak Bagarić, predsjednica udruge Hrabri telefon Hana Hrpka, izvršna direktorica udruge LET Iva Jovović i predsjednica Društva za socijalnu podršku Katarina Radat. 

Zabrinjavajući podaci

Program "Mission: Oxygen" provodit će se kod djece uzrasta od 10 do 14 godina, a trajat će do 2025. godine. No, osim same prevencije, nastojat će usmjeriti pažnju na kvalitetnije načine provođenja slobodnog vremena kod djece i mladih, a izvodit će se i u suradnji s osnovnim školama.

"Prema posljednjim istraživanjima, u školama u Hrvatskoj, preko 50 posto učenika konzumiralo je duhanski proizvod ili ga i dalje konzumira", iznijela je na panelu Vildana Saračević, menadžerica projekta.

image

Na predstavljanju programa 'Mission: Oxygen' razgovarale su četiri stručnjakinje i voditelj panela Goran Zarić

Kristina Petek/Global

Zašto se adolescenti često izlažu rizičnom ponašanju i štetnim aktivnostima, objasnila je Sabina Mandić, asistentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

"Zbog svih promjena koje se događaju tijekom adolescencije, to je razdoblje buntovništva, ispitivanja granica i čestog upuštanja u različita rizična i neprihvatljiva ponašanja, pogotovo u društvu vršnjaka", rekla je Mandić.

Potrebna empatija i razumijevanje

Autoriteti se u mladim generacijama ne temelje na tituli, mladi će slušati one s kojima imaju bliski odnos, a ne nužno one koji imaju visoke titule, kao što su ravnatelji ili liječnici, objasnila je Selak Bagarić. Dodala je da se prema mladima treba odnositi s empatijom i pomoći im razviti bolju sliku o sebi. Tada će se lakše moći oduprijeti štetnim aktivnostima.

"Roditelji vrlo često šalju krive poruke. Nalaze se u raskoraku onoga što govore i onoga što rade", istaknula je Radat. To je jedan od razloga zašto se mladi upuštaju u rizična ponašanja kao što je pušenje. Odrasli svojim primjerom moraju pokazati djeci kako se ponašati, kroz iskrenost i razumijevanje, napomenula je Selak Bagarić.

Panelistice su se dotaknule i drugih problema s kojima se adolescenti susreću, kao što su vršnjačko nasilje ili pretjerana zabrinutost. Zbog svega toga uvijek bi trebala postojati osoba kojoj se mladi mogu obratiti s povjerenjem, istaknula je Selak Bagarić i naglasila važnost škola u brizi za adolescente. 

Vezani članci
26. travanj 2024 15:29