StoryEditor

ZNANJE POBJEĐUJE - IMAM LI SPI? Preventivna kampanja zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja za mlade

Kampanja će se odvijati od 5. lipnja do 28. srpnja, a mladima je na raspolaganju besplatno savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije

09/06/2023 u 13:57 h
17919
FREEPIK

Znanje pobjeđuje – Imam li SPI? naziv je javnozdravstvene kampanje u sklopu projekta Živjeti zdravo čija je tema zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja, a voditeljica projekta je doktorica epidemiologije Sanja Musić Milanović. Kampanja će se odvijati od 5. lipnja do 28. srpnja svakim radnim četvrtkom od 15 do 19 sati na adresi Rockefellerova 12 u Zagrebu. Provodit će se besplatno savjetovanje i testiranje mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom, piše Živjeti zdravo.

Razlog nastanka kampanje je istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tijekom 2021. i 2022. godine, a koje je pokazalo da je, među više od 2300 ispitanih učenika trećih razreda srednjih škola, njih 731 imalo neku vrstu spolnog odnosa te da njih 138 pri odnosu nije koristilo kondom kao zaštitu. Srednjoškolci u spolni odnos uglavnom stupaju u dobi od 15 do 16 godina, a najčešća je zaraza HPV virusom koji uzrokuje šest vrsta raka. Fokus kampanje usmjeren je na davanje točnih i provjerenih informacija mladima u vezi očuvanje njihovog spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Psihologinja Silvija Stanić za Novu TV je objasnila da veliki dio problema čine roditelji koji, u strahu i sramu, izbjegavaju razgovor o zaštiti spolnog zdravlja. Smatra da bi se ta tema trebala naći u svakodnevnim situacijama poput vožnje na trening ili tijekom sjedenja za stolom. Osim HZJZ-a, s mladima i njihovom spolnosti upoznati su i djelatnici Plavog telefona. U posljednje dvije godine se broj poziva vezanih za seksualnost povećao za 400 posto.

Vezani članci
28. travanj 2024 00:37