Foto: PR

Korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice omogućena je nova usluga drive-in ili brzog povrata posuđene građe. Cilj je smanjenje fizičkog kontakta i kontrola broja ulaženja u prostor Knjižnice zbog pandemije koronavirusa. Usluga je dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati ispred ulaza u Digitalni laboratorij.

Korisnici posuđenu građu mogu odložiti u posebno označene košare, a dežurnom knjižničaru ostaviti osobne podatke, stoji u službenom priopćenju NSK.

Knjižnica će do daljnjeg pružati isključivo usluge posudbe i povrata građe te vršiti upise novih korisnika. Čitaonice su i dalje zatvorene, a plan njihova otvaranja bit će u skladu s daljnjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuju iz NSK.

Upute Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za suzbijanje virusa korisnici i dalje moraju poštivati. To uključuje pojačanu higijenu ruku za koju je NSK postavila spremnike sa sredstvom za dezinfekciju ruku na ulazu i ostalim dijelovima korisničkih prostora Knjižnice. Korištenje dizala također je ograničeno na dvije osobe istovremeno.

Zbog uputa nadležnih tijela vezanih uz što učinkovitije suzbijanje pandemije virusa COVID-19, NSK je bila zatvorena od 19. ožujka. Jučer je otvorena za sve korisnike prema ograničenom sustavu rada temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske. Novo radno vrijeme Knjižnice je od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a subotom od 9 do 14 sati.

Obavijesti o mogućim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice korisnici mogu pratiti na Portalu NSK i na službenim stranicama Knjižnice na društvenim mrežama.