Foto: Pixabay

Studentica arhitekture Ena Katarina Haler dobitnica je ovogodišnje Nagrade Ksaver Šandor Gjalski i to za roman “Nadohvat”, prenosi Zagorje.com. Povjerenstvo u sastavu Dubravka Oraić Tolić, Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Božica Brkan odabralo je njezino djelo među 50 prijavljenih knjiga.

Roman od gotovo 500 stranica prva je knjiga ove mlade autorice, a govori načinu na koji je njezina baka, od tinejdžerske dobi do smrti, percipirala događanja iz Drugog svjetskog rata i to u rodnom gradu Zrinu, u Zagrebu, gdje je služila kod ustaškog ministra, i u izbjeglištvu u Banovini. Autorica je bakine priče počela zapisivati već s 14 godina. Povjerenstvo je u obrazloženju ustvrdilo da je roman “dirljiv, čitak, bez patetike, klasičan, ali i inovativan”.

“Ovo nije priznanje samo meni, već priznanje da, čak ako ste mladi, nemate iskustva i neku biografiju iza sebe te mnogo kontakata, radom i posvećenosti možete uspjeti”, rekla je na konferenciji za novinare Ena Katarina, koja je ujedno i najmlađa dobitnica Nagrade ikada. Zahvalila se svima koji su bez predrasuda dali priliku njezinoj knjizi.

Izdavač romana je V.B.Z., a njihov predstavnik Drago Glamuzina otkrio je da je na početku bio skeptičan prema velikom romanu i mladoj djevojci za koju nikada nije čuo.

“Kada sam ušao u taj tekst i vidio da obuhvaća pola stoljeća najturbulentnijih događaja, odlučio sam rad objaviti”, istaknuo je Glamuzina te dodao da je rad na romanu trajao dvije godine.

U uži izbor ušla su i djela “Nemirnica” Mihaele Gašpar, “Vošicki” Marka Gregura, “Plivač” Ivice Prtenjače i “Kad su padali zidovi” Kristijana Vujičića. Nagrada je ustanovljena u Zaboku 1979. godine na 125. godišnjicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog, a 1985. godine postala je godišnja književna nagrada.