StoryEditor

NAJTRAŽENIJI SMJEROVI Najveći broj prijava imaju Elektrotehnika i informacijska tehnologija FER-u

Među najtraženijim studijskim programima su i Poslovna ekonomija, Ekonomija, Pravo te Farmacija

31/05/2023 u 19:25 h
<p>22.05.2023., Zagreb, Fakultet političkih znanosti<br />
Što sve studenti za vrijeme predavanja...</p>
22.05.2023., Zagreb, Fakultet političkih znanosti Što sve studenti za vrijeme predavanja...DOMAGOJ TIčAK

Najtraženiji studijski programi među budućim studentima su Elektrotehnika i informacijska tehnologija te Računarstvo na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Na ukupnu kvotu, koja iznosi 650 upisnih mjesta, prijavilo se 2380 kandidata. Otprilike svaki drugi kandidat ujedno je ovaj studij prijavio kao prvi izbor, piše Hina.  

Omjer prijava i prioriteta

Studiji s najvećim brojem prijava, nakon elektrotehnike i računarstva, su Poslovna ekonomija i Ekonomija Ekonomskog fakulteta, Pravo na Pravnom fakultetu i Farmacija Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Više od 1000 prijava predano je za upis na studije Medicine, Psihologije, stručnog studija Fizioterapije te Građevinarstva i Strojarstva, a svi fakulteti nalaze se u Zagrebu.

Prema kriteriju prvog izbora, nakon FER-a se našao studij Medicine. Na 300 upisnih mjesta prijavio se 1301 student, od kojih je njih 732 ovaj studij navelo kao prvi prioritet. Tako je omjer kandidata prvog izbora i kvote 2,5. Agencija za znanost i visoko obrazovanje svake godine objavljuje broj prijava kandidata na visoka učilišta podijeljenih na ukupan broj prijava i upisni prioritet.

Prvi izbor logopedija

Po broju prijava, kada se gleda kriterij prvog izbora, slijedi Poslovna ekonomija, a na četvrtom mjestu je studij Arhitekture i urbanizma na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Idući je studij Kineziologije u Zagrebu pa jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu. Na sedmom je mjestu po ovom kriteriju Farmacija, zatim Pravo pa Logopedija. Na desetom mjestu po broju prijava prvog izbora je stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu.

Logopedija na Edukacijsko - rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu već je petoj generaciji maturanata prvi izbor pri odabiru fakulteta. Prema prvim prijavama u ožujku ove godine, za jedno od 50 upisnih mjesta, predviđalo se da će se boriti 5,5 učenika. Međutim, ove godine je zbog manjeg broja učenika u sustavu manja i navala i na studij logopedije. Naime, lani se za jedno upisno mjesto na zagrebačkoj logopediji borilo gotovo sedmero učenika.

Vezani članci
27. travanj 2024 17:31