StoryEditor

NAJTRAŽENIJI STUDIJI Za jedno mjesto na Logopediji natječe se 5,5 učenika

Najveća konkurencija za mjesto je i na izvanrednom stručnom studiju sestrinstva na zagrebačkom Zdravstvenom sveučilištu i na studiju Psihologije

07/03/2023 u 07:30 h
14877
FREEPIK

Studij Logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu već je petu godinu za redom najtraženiji izbor među maturantima, prenosi Večernji list. Prema prvim prijavama, za jedno od 50 upisnih mjesta na tom studiju borit će se 5,5 učenika.

Prošle je godine jedno mjesto dijelilo sedam učenika, no tada je bio i veći broj maturanata u sustavu. Logopedija je tako već godinama studij koji upisuje učenike s najvišim prosjekom, a prošle godine on je iznosio 4,76. Drugo mjesto najpoželjnijih studija zauzeo je izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom sveučilištu u Zagrebu. Ondje se za jedno od 20 upisnih mjesta natječe 4,5 učenika.

"Maturantima savjetujemo da upišu medicinu, sestrinstvo, logopediju, psihologiju, socijalni rad, nastavnički smjer matematike, fizike, kemije i biologije jer su ta zanimanja najčešće tražena na tržištu rada", izjavila je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Zavoda za zapošljavanje, prenosi Dnevnik.hr

Studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu treći je najpopularniji izbor. Na prvo mjesto stavilo ga je 303 maturanata, što znači da se za jedno upisno mjesto bori četiri učenika. Iako su rezultati mature iz psihologije svake godine među najlošijima, taj studij većinom upisuju učenici s prosjekom odličan.

Ove su godine popularni i studij animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti te Arhitektonski fakultet sa studijem dizajna, ali i Arhitekture i urbanizma. Izvan Zagreba, maturanti su najviše zainteresirani za smjer Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti i studij fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Vezani članci
19. travanj 2024 20:25