Foto: Borna Filic / PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da će ukinuti Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature. Odluka je donesena nakon što je otkriveno da su članovi Povjerenstva na prošlogodišnjem jesenskom roku bez suglasnosti Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja dodali bodove maturantima koji su uložili prigovor, izvještava Večernji list.

Zahvaljujući nepravilno dodijeljenim bodovima sedmero maturanata ostvarilo je prolaz na ispitima državne mature, iako prvobitno nisu skupili dovoljno bodova za prolaz. Takvom intervencijom povjerenstva, koje imenuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, narušena je ideja državne mature da su svi učenici završnih razreda srednje škole jednaki na ispitima. Do nepravilnosti je došlo kada je koordinatorica za ispite iz matematike i članica povjerenstva Neda Lesar nakon primljenih prigovora po završetku jesenskog roka državne mature, u sustav unijela po jedan ili dva boda za 13 maturanata kojima su stručna tijela NCVVO-a već odbila pritužbe. Iako su bodovi bili uneseni, u sustavu je ostala poruka “da se njihov prigovor ne prihvaća”.

Ravnateljica Centra Ivana Katavić objasnila je da je riječ o proceduralnoj grešci, a ne o nepravedno dodanim bodovima. Zbog toga je Upravno vijeće očekivalo da će ravnateljica Centra dati ostavku, što ona nije učinila, već je tražila da Upravno vijeće glasa o njezinoj smjeni, piše portal srednja.hr. Sjednicu Vijeća u utorak ranije je napustio Mirko Ruščić, pa Vijeće nije imalo kvorum da glasa o smjeni. Zbog toga je sjednica Vijeća ponovno održana u srijedu, kada se Ruščić nije pojavio pa Vijeće ponovno nije glasalo. Preostala trojica članova Vijeća poslali su priopćenje u kojem su, između ostalog, naveli i da prvostupanjske odluke o prigovorima nije donosilo tročlano povjerenstvo, već samo dvoje članova.

Večernji list piše da ovo nije jedini propust Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature, već da je u srpnju 2020. godine jednoj učenici nakon žalbe dodano deset bodova. To znači da su svi ocjenjivači koji su ispravljali taj ispit propustili deset bodova, koje je onda priznalo Povjerenstvo.