StoryEditor

NEPODNOŠLJIVA BOL Meghan Markle progovorila o gubitku djeteta

‘Izgubiti dijete znači nositi se s gotovo nepodnošljivom tugom i bolom koji su iskusili mnogi, a o kojem malo tko govori‘, rekla je Meghan Markle u kolumni za The New York Times
Autor:
Global.
28/11/2020 u 11:17 h
pexelsannashvets3845126
Pexels
Meghan Markle progovorila je o bolnom gubitku nerođenog djeteta. Za New York Times napisala je kolumnu o ovoj, još uvijek teškoj tabu temi. "Znala sam, dok sam držala prvorođeno dijete, da gubim drugo", napisala je Meghan koja je spontani pobačaj doživjela u srpnju te ga opisala kao jak i oštar grč. Ovaj postupak vojvotkinje veliki je korak prema rušenju tabua povezanog uz pobačaj o kojem se vrlo rijetko govori. Kazala je da joj je muž bio najveća podrška u najtežim trenutcima.

Uz podršku supruga

"Nekoliko sati kasnije, ležala sam u bolničkom krevetu, držeći supruga za ruku. Osjetila sam ljepljivost njegovih dlanova i poljubila ih, mokre od naših suza", povjerila se Meghan. "Izgubiti dijete znači nositi gotovo nepodnošljivu tugu i bol koju su iskusili mnogi, a malo tko o njoj govori (...) Ipak, unatoč brojnim iskustvima, razgovor o ovoj boli ostaju tabu teme, prožete (neopravdanim) sramom čime se nastavlja ciklus samoće i tuge", napisala je te pozvala na toleranciju i razumijevanje. Ovim postupkom Megan je poslala snažnu poruku podrške svim majkama i očevima koji su doživjeli ovakvu tugu i poručila im da nisu sami. BBC prenosi da je Meghan već od prvog događaja na kojem je govorila kao buduća Harryjeva supruga jasno dala do znanja da želi da se ženski glas i ženska iskustva čuju jasnije. Svoj gubitak i bol stavila je u kontekst svima teške 2020. godine te se osvrnula na pandemiju i na masovne prosvjede izazvane ubojstvom Afroamerikanca. Podatci udruge Tommy‘s pokazuju da jedna od pet trudnoća završi pobačajem ili prijevremenim porodom, što je oko 250.000 takvih trudnoća godišnje u Velikoj Britaniji, prenosi Hina. Radi se o udruzi koja financira istraživanja o pobačaju i prijevremenom porodu. Babica Sophie King, članica udruge Tommy‘s rekla je da je razgovor o gubitku djeteta u trudnoći "pravi tabu u društvu", pa su "majke poput Meghan koje dijele svoje priče vitalni korak u rušenju te stigme i srama", piše BBC.
19. travanj 2024 04:12