StoryEditor

‘NITI JEDNA NIJE SAMA‘ Političarke u obrani gradonačelnice Samobora od seksističkih napada

‘Žene su u politici sve glasnije i prodornije te je napad na njih diskreditacija prvenstveno na ženskoj osnovi‘, izjavila je Dalija Orešković

10/04/2023 u 20:27 h
15760
FREEPIK

"Dosta!", poručile su saborske zastupnice i gradonačelnice okupljene u inicijativu "Niti jedna nije sama!" protiv seksističkih napada na žene u politici. Inicijativa je korak u obrani gradonačelnice Samobora Petre Škrobot, a konferencija za novinare, na kojoj su sudjelovale istaknute žene iz hrvatskog političkog života, održana je u četvrtak u samoborskoj gradskoj vijećnici, prenosi Hina.

"Šovinistički su to i seksistički pojedinci, koji žive u trajnom strahu od sposobnih i prodornih žena. Žene su u politici sve glasnije i prodornije, pokazuju da im je stalo do javnog interesa te napad na njih je diskreditacija prvenstveno na ženskoj osnovi, ali i diskreditacija najozbiljnijih političkih protivnika", rekla je saborska zastupnica Dalija Orešković.

Orešković je naglasila da su institucije, koje bi trebale štiti ljudska prava, po pitanju šovinizma sve tiše. Objasnila je da se time ženama šalje suptilna poruka da ne ulaze u politiku te ostanu potisnute i pasivne, prenosi Dnevnik.hr. 

Mizogini napadi na Petru Škrobot krenuli su kada je prije dvije godine postala gradonačelnicom, a kaže da joj je cilj ulaska u politiku bio poboljšanje grada, ali da se otad susreće s uvredama na dobnoj i spolnoj osnovi. Potvrdila je da ju je napadao i bivši samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. Škrobot se zahvalila se na inicijativi kao i na pruženoj podršci.

"Nemam problema s kritikama na moj rad, ali nikako ne mogu ostati ravnodušna da me se vrijeđa kao dosad. Neću ostati ravnodušna na uvrede. Jedini način da se borimo protiv toga je da zajedno govorimo o tome javno i da pokušamo utjecati na takve umove da se promijene i da se to iskorijeni", izjavila je samobroska gradonačelnica. Škrobot je zaključila da trebamo preispitati kako naše društvo reagira na nasilje.

Vezani članci
26. travanj 2024 15:32