StoryEditor

NOĆ KNJIGA Programi u uspinjači, autobusu i - zatvoru!

Vožnju zagrebačkom uspinjačom uljepšat će učenici i profesori V. gimnazije Matoševim tekstovima, a šetnje gradom prilagodit će događaju lokalne pripovjedačice poput Gornjogradskih coprnica

Autor:
Lana Đuka i Petra Dončević
21/04/2024 u 17:45 h
12960
PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Noć knjige je kulturni događaj posvećen poticanju navika čitanja i promociji raznovrsnih književnih djela. Ovaj kulturni događaj, koji već 13. godinu za redom doprinosi kulturnom životu, održat će se 23. travnja, u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Noć knjige ove godine nudi čak 1150 programa s mnoštvom mogućnosti za sve uzraste. "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena" ovogodišnja je tema, a Đuro Načitanović simpatični je dinosaur koji čini zaštitno lice. Programi će se održavati u vrtićima, školama, knjižnicama te čak autobusu i zatvoru. Zatvor u Varaždinu ove je godine pripremio interaktivnu radionicu, a autobus na relaciji Solin-Split pratit će riječi Ivane Brlić Mažuranić i "Priče iz davnine".

image
INES STRILIć

Po zagrebu s Coprnjicama, a Splitom s Markantunom de Dominisom

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se 23. travnja u 12 sati u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici osmišljen je program kojem će glavni cilj biti predstavljanje rezultata istraživanja provedenog kako bi se vidjele navike čitanja građana Hrvatske.

Neki od događaja koji će obilježiti Noć knjige su radionice za mlađe i starije naraštaje, druženja s književnicima, diskusije o djelima, prezentiranje svježih književnih izdanja, ali i brojni drugi. Vožnju zagrebačkom uspinjačom uljepšat će učenici i profesori V. gimnazije Matoševim tekstovima, a šetnje gradom prilagodit će događaju lokalne pripovjedačice poput Gornjogradskih coprnica. Zagrebačka pivovara Primarius Craft Oaza događaj će obilježiti knjiškim kvizom.

U splitskoj ponudi također će biti šetnja gradom pod nazivom "Šetnja s Markantunom de Dominisom". Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku nudit će tijekom dana susrete s djelima brojnih pisaca, a Pučko otvoreno učilište u Dugoj Resi čitanje djela domaćih autora.

Programi diljem Hrvatske

"Istražujemo Međuzemlje" tema je izložbe i kviza u Muzeju Đakovštine. Osnovna škola Dubovac u Karlovcu će od 22. do 26. travnja postati mjesto izložbe učeničkih portreta Ivane Brlić Mažuranić, a u istom razdoblju dječji vrtić "Fijolica" u Novom Vinodolskom organizira čitanje priča i aktivnosti za djecu. Brojne knjižnice će osigurati pogodnosti poput popusta na kupnju knjige ili besplatnog učlanjenja, a Amfiteatar u Solinu, brodovi Jadrolinije i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi također će sudjelovati u manifestaciji.

Ovo su samo neke od aktivnosti otvorene za javnost, a postoji ih još mnoštvo koje škole, knjižnice i druge ustanove organiziraju privatno ili javno. Više informacija o aktivnostima za Noć knjige moguće je pronaći na web stranici.

Za organizaciju ovogodišnjih programa Noći knjige zaduženi su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Vezani članci
03. svibanj 2024 21:48