Foto: Pixabay

TikTok društvena platforma najavljuje uvođenje nove značajke koja bi trebala znatno olakšati i poboljšati iskustvo korištenja gluhim i nagluhim osobama, stoji na službenoj TikTok stranici.

Riječ je o svojevrsnim titlovima, odnosno automatskim natpisima koji će korisnicima omogućiti istovremeno čitanje i slušanje određenih sadržaja. Prilikom stvaranja videa, autori će moći odabrati istaknutu značajku na stranici za uređivanje nakon što su snimili video, a tekst koji se izgovara bit će automatski ispisan i prikazan u videu. Iako će se natpisi proizvoditi automatski, autori će moći uređivati ​​tekst svojih natpisa i po potrebi ih ispraviti. Korisnici će također natpise moći i isključiti.

Značajka će prvobitno biti dostupna samo na engleskom i japanskom, a u razdoblju od nekoliko mjeseci dodavat će se i drugi jezici.

Primaran cilj pokretanja nove značajke je omogućiti da TikTok postane dostupan svima koji ga žele koristiti, a automatski su natpisi samo dio niza značajki koje poboljšavaju korištenje te platforme. Neke od značajki koje su već u upotrebi su upozorenja vezana uz efekte, koji bi kod nekih mogli pokrenuti fotoosjetljivu epilepsiju, pretvaranje teksta u govor, značajka koja animirane slike zamjenjuje statičnima i mnoge druge. Google je istu značajku prošlog mjeseca uveo u Chrome. On sada stvara popratne natpise za zvuk koji se reproducira u pregledniku. Uz računalne sustave, Googleov Live Caption dostupan je i za određene Android mobilne uređaje.

Platforme za video pozive poput Zooma i Google Meeta također mogu automatski proizvoditi titlove tijekom poziva, a istu značajku počinje testirati i Instagram, piše The Verge.