Foto: Matija Habljak/Pixsell

Još uvijek aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svom je Facebook profilu pozvala sve političke stranke da se obvežu da će donijeti, kako ga je nazvala, ‘Lex lažne diplome’.

“Potreban nam je upravo zakon da obvežemo sve koji su u državnoj upravi, lokalnoj upravi, gradovima, županijama, ali i zaposleni u državnim i gradskim tvrtkama da se njihove diplome provjere, ali i da se provjerava kod svakog novog zapošljavanja je li diploma ispravna”, poručila je Divjak.

Kao poseban problem istaknula je činjenicu da lažne diplome ulaze u zastaru već nakon pet godina pa oni koji su se za svoju pobrinuli ranije, jednostavno neće biti kažnjeni. Dodala je kako je njezino Ministarstvo učinilo mnogo po tom pitanju jer su “sustav odgoja i obrazovanja očistili od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje, učitelje”. Zbog toga je pozvala i sve druge da slijede njihov primjer.

“Treba provjeriti i diplome svih članova uprava koje imenuje država, gradovi ili županije. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na dijela u tom segmentu”, zaključila je.

Početkom mjeseca Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je službenim stranicama objavilo priopćenje da je u procesu provjere otkriveno 60 krivotvorenih isprava – 23 svjedodžbe i 27 diploma. S provjerama se započelo 11. siječnja prošle godine i obuhvatilo više od 75.000 zaposlenih u školama. Za provjeru su nadležni ravnatelji koji su dobili i uputu da prilikom novog zapošljavanja moraju provjeriti vjerodostojnost diploma kandidata za posao. Ipak, 81 ustanova to nije uvela.

“Zbog toga će prosvjetna inspekcija prilikom izlaska na teren obvezno provjeravati jesu li škole poštivale uputu Ministarstva”, stoji u priopćenju.