Foto: Pixabay

Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom, u Hrvatskoj se od prvog srpnja sljedeće godine uvodi zabrana prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda, prenosi Večernji list.

Prodaja proizvoda od oksorazgradive plastike i ekspandiranog polistirena poznatijeg kao stiropora, piše arhiteko.hr, više neće biti moguća. Bit će zabranjeno prodavanje tanjura, pribora za jelo, štapića za uši, spremnika tekućine, čaša za napitke, kao i čepova te poklopaca, ali i mnogih drugih stvari. Najveću novost za kupce predstavlja zabrana prodaje laganih plastičnih vrećica, onih čija je debljina u rasponu od 15 do 50 mikrometara.

Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, prema smjernicama Europske unije koja je obvezala sve države članice da to učine do trećeg srpnja sljedeće godine.

“Znatan negativan učinak na okoliš i zdravlje, kao i negativan gospodarski učinak određenih plastičnih proizvoda zahtijeva uspostavu posebnog pravnog okvira s ciljem učinkovitog smanjenja tih negativnih učinaka”, stoji u direktivi Europske unije donesenoj polovicom prošle godine. U Direktivi se objašnjava i da je razlog zabrane taj što se plastični predmeti za jednokratnu uporabu brzo troše, rijetko recikliraju i često odbace kao smeće u okoliš. Stoga se potiču države članice na izdvajanje sredstava za podizanje svijesti građana o ovom problemu.

Odredbe Zakona nalažu i povećanje postotka mase komunalnog otpada koji se mora uvesti u ponovnu upotrebu recikliranjem i daljnjom pripremom. Tako bi se taj broj do 2025. godine trebao povećati na najmanje 55 posto, a zatim i na 60 posto do 2030. godine.