StoryEditor

NOVI ZAKON Uvode se neradne nedjelje i blagdani

Trgovci će sami moći izabrati kojih će 16 nedjelja biti radne, a sve ostale nedjelje u godini neće raditi

24/02/2023 u 09:03 h
14841
Pixabay

Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog izmijenjenog Zakona o trgovini. Na snagu bi trebao stupiti 1. srpnja, a Vlada ovim zakonom želi smanjiti broj radnih nedjelja u godini. Trgovci će tako sami moći izabrati kojih će 16 nedjelja biti radne, a sve ostale nedjelje u godini neće raditi, stoji na stranici Vlade

Ova će se odluka odnositi na sve poslodavce, osim iznimaka koje su propisane zakonom, kao što su radna mjesta koja su sastavni dio bolnica, hotela, kolodvora, luka i drugih sektora koji zbog specifičnih razloga mogu ili moraju raditi nedjeljom i blagdanom.

"Našli smo model od 16 radnih nedjelja i mislim da je to dobar balans. Vjerujem da će pridonijeti pravima radnika i obiteljskom životu, kao i kvalitetnom funkcioniranju u ovom novom režimu rada nedjeljom", kazao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice.

U prvoj verziji prijedloga, pekarnice su također trebale biti iznimka i raditi nedjeljom od sedam do 13 sati, ali Vlada je novim prijedlogom i njih uvrstila u poslove kojima se ukida rad nedjeljom. Za razliku od pekarnica, kiosci će nedjeljom moći i dalje raditi od sedam do 13, piše Jutarnji list

"Konačnim prijedlogom Zakona utvrđuje se pravo radnika u trgovini na tjedni odmor, i ono što je najvažnije, balans između privatnog i poslovnog života", rekao je u izjavi za medije ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ministar je objasnio da se radno vrijeme u trgovini regulira na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i blagdanima, a maksimalni tjedni iznos radnih sati, koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote, iznosi 90 sati. U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati od ponedjeljka do nedjelje.

Vezani članci
27. travanj 2024 20:34