Foto: Petra Orešković/Global

Nesvakidašnja izložba političkog karaktera “Oblici slobode” čija je svrha, kako su istaknuli organizatori, osvijestiti svijet o iznimnoj važnosti političkog eksperimenta Rožava i prikazati izdaju svjetskih vođa poput Trumpa i Erdogana, čitave Europske Unije, NATO-a, Rusije i Turske, svečano je otvorena je u četvrtak, 24. listopada, u Galeriji Nova u Zagrebu.

Riječ je o audio-vizualnoj izložbi koju su zajedničkim snagama pripremili članovi Filmske komune Rožava i grčka kustosica ILiana Fokianaki, u čijoj je neprofitnoj galeriji State of Concept Athens izložba premijerno prikazana.

Foto: Petra Orešković/Global

Izloženi filmovi plod su Filmske komune Rožava, a uglavnom je riječ o igranim filmovima nastalima po istinitim pričama, koji su do sada bili prikazivani na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a ovom će izložbom prvi put biti prikazivani u kulturnim institucijama. Navedenim filmovima nastoje očuvati usmenu predaju i oživjeti narodne pjesme te poslati poruku da je moguće živjeti u multikulturalnoj slozi.

Foto: Petra Orešković/Global

U sklopu izložbe će se u utorak, 12. studenoga, održati projekcija filma “Bitka za Rožavu”, četvrte epizode serijala “Kurdi” autora Nikole Kuprešanina i Jerka Bakotina. Izložba će u Zagrebu biti otvorena do 30. studenog, a nakon Hrvatske krenut će put New Yorka, Nizozemske i Novog Zelanda.