StoryEditor

OD SRAMA DO BIJESA Bivša studentica Veterinarskog fakulteta ispričala kako je biti žrtva sustavnog nasilja

Nazivao ju je glupačom, govorio joj da je dovoljno lijepa da može smo šutjeti, ne misliti i biti lijepa, da je rektorovu nagradu dobila ‘preko one stvari‘, pozivao ju je u noćna dežurstva i prijetio da mora kod njega polagati ispite
Autor:
Global.
26/01/2021 u 10:20 h
Me Too<br />
Me Too
"Osjetim užasan bijes. Bijes na sebe jer sam tad osjećala sramotu. Bijes da nisam tad nešto poduzela i bijes jer se to pogoršavalo s godinama", opisuje bivša studentica Veterinarskog fakulteta – jedna od njih devet čija je prijava protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju rezultirala njegovom suspenzijom, a čiji su podaci poznati redakciji. Profesor je studentice godinama spolno diskriminirao, seksualno uznemiravao te vršio mobing. Jučer je u njihovo ime Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju, podnio prijavu dekanu VEF-a, predstojniku Klinike te predsjednici Povjerenstva za stegovnu odgovornost djelatnika.

S godinama postao slobodniji

Naša sugovornica bila je na meti profesora od 2008. do 2011. godine, a tek je ovih dana po prvi put javno progovorila o svom iskustvu. "Nemaš zaleđe, bojiš se za sebe, hoćeš samo to izgurati da diplomiraš i da se makneš od tamo i to sve zaboraviš", objašnjava nam. Dodaje i da joj je otvoreno dao do znanja da je ona tek studentica pa nitko neće vjerovati njezinoj riječi naspram riječi docenta i kirurga. Tako nitko nije znao što se događa, niti prijateljice, niti roditelji, niti partner. Tek je njezin mentor znao za neugodna iskustva. "Jednom mu je rekao ‘pusti mi dijete na miru ili će te progutati zemlja‘, nakon toga se malo primirio pa je nastavio dalje", priča. Nazivao ju je glupačom, govorio joj da je dovoljno lijepa da može samo šutjeti, ne misliti i biti lijepa, da je rektorovu nagradu dobila "preko one stvari". Pozivao ju je u noćna dežurstva i prijetio da mora kod njega polagati ispite. U njezino je vrijeme, kaže, uvijek stao na riječima, a od drugih je žrtava doznala da je s godinama postao slobodniji i morbidniji. Zato je odlučila da je vrijeme da mu se suprotstave. "S njim se već razgovaralo. On je otvoreno rekao da mu je žao za takvo ponašanje i da se to više neće ponoviti. Ništa se nije poduzimalo. Ja vjerujem da su njega štitili, ali ne znam tko", tvrdi bivša studentica. Isti profesor je već ranije prijavljivan dekanu fakulteta Nenadu Turku. 2018. godine četiri studentice prijavile su ga za seksualno uznemiravanje. Iste godine prijavio ga je i djelatnik Ambulante klinike zbog mobinga i rada u pijanom stanju, prenosi index.hr.

Javna tajna?

Dekan u odgovoru na upit Večernjeg lista ističe da se 2018. godine nije radilo o službenoj prijavi na temelju koje bi dekan imao pravnu osnovu za daljnje postupanje. Na temelju te neslužbene prijave na redovitoj sjednici Fakultetskoga vijeća apelirano je na potrebu poštovanja svih propisanih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, s posebnim naglaskom na različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, piše u odgovoru na upit večernjeg lista, koji je potpisao dekan VEF-a. "Prijave na njega su uredno stizale, to je sve nekako bila javna tajna. To je sve prolazilo", ističe bivša studentica koja nije zadovoljna stegovnim postupkom. "Ja ne želim da stane na tome, ja želim da se njega kazneno goni. Ovo nisu prekršaji, ovo su kaznena djela. Može on dobiti otkaz, ali to mi nije satisfakcija. Satisfakcija bi mi bio zatvor, satisfakcija bi mi bilo oduzimanje licence i da više nikada nigdje ne može raditi kao veterinar", poručuje. Dodaje da se otvorila Pandorina kutija sustavnog zlostavljanja na koju institucije ne mogu ostati šutjeti. "Imam informaciju da će se ići na pravobraniteljicu i na DORH. Trebalo bi rezultirati kažnjivim gonjenjem i odgovarajućom kaznom", navodi naša sugovornica koja je zbog tog uznemiravanja te mnoštva fakultetskih obaveza oboljela od anksiozno depresivnog poremećaja. Da bi uopće mogla funkcionirati na fakultetu, pila je antidepresive. "Osjećala sam strašan sram, nisam imala samopouzdanja. Kad te netko tako sustavno vrijeđa osjećaš se manje vrijedno", opisuje. Dodaje da iako ona nikada do sada nije progovorila, bilo je drugih studentica koje jesu, a to je rezultiralo fizičkim obračunima njihovih prijatelja s profesorom. Nije bila rijetkost ni da mu oštete automobil. Ipak, ni to ga nije zaustavilo. Nasrtanja na nju smirila su se kad je radila kao stažist na VEF-u. "U jednom momentu sam se našalila da se smirio jer izgleda da sam odrasla pa sam mu prestara. Žalosna, ali istinita šala".
26. travanj 2024 10:29