StoryEditor

‘OPROSTITE ŠTO SMETAM, NE MOGU DISATI‘ HND organizira prosvjed šest mjeseci nakon tragične smrti kolege

Ova akcija organizirana je s ciljem upozoravanja da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je umro kolega Vladimir Matijanić

03/02/2023 u 07:46 h
14703
Freepik

Hrvatsko novinarsko društvo u nedjelju, šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, organizira prosvjed  "Oprostite što smetam, ne mogu disati". Okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu, objavljeno je na službenoj stranici HND-a.

Prosvjedna šetnja započet će u 13 sati, a prosvjednici će prošetati od Novinarskog doma do Gornjega grada da bi stigli na Markov trg. Tamo će se okupljenima obratiti Andrea Topić, također novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića. Osim nje, govorit će i potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

"Nažalost, to se može dogoditi svakome od nas. Oni koji su mislili da će ovo trajati par dana i da ćemo zašutjeti, jako su se prevarili", izjavio je predsjednik HND-a na konferenciji za novinare na kojoj je prosvjed i najavljen. 

Ova akcija organizirana je s ciljem upozoravanja da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je preminuo Matijanić kao i činjenica da za to još nitko nije odgovarao. HND ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji u kojoj se traži da novo, nezavisno povjerenstvo utvrdi postoje li propusti u liječenju. Jedan od zahtjeva je i da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u radu sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s funkcije. Tu je peticiju potpisalo gotovo 5000 građana.

Na stranici HND-a, uz najavu prosvjeda, stoji poruka: "Ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. I zato prosvjedujemo. Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića!"

Vezani članci
25. travanj 2024 13:50