StoryEditor

OTPAD OD HRANE Pridružite se besplatnim zero waste kulinarskim radionicima s Matom Jankovićem

Istraživanje o ovoj vrsti otpada na području Hrvatske pokazalo je da se čak 40 posto bačene hrane moglo iskoristiti na pametniji način, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

29/09/2023 u 13:51 h
<p>Mate Janković i medijski djelatnici<br>
Mate Janković i medijski djelatniciKOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ

Globalove novinarke jučer su morale zasukati rukave i zajedno s kuharom Matom Jankovićem i ostalim polaznicima prve zero waste kulinarske radionice, pripremiti krokete od ostataka pečenog pileta i to u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i početka nove sezone kampanje #BirajZeleno koju je pokrenuo Nestle.

Inicijativa je započeta 2020. u digitalnom formatu, a svrha je potaknuti građane da preveniraju bacanje hrane. Istraživanje o ovoj vrsti otpada na području Hrvatske pokazalo je da se čak 40 posto bačene hrane moglo iskoristiti na pametniji način, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Zato Nestle u četvrtoj sezoni edukacijama želi svima koji su zainteresirani pokazati kako to ostvariti pa je tako Janković, kao ambasador inicijative, demonstrirao kako iskoristiti ostatke ručka umjesto da ih se baci.

Za prvo jelo radionice sudionici su na očišćene ostatke od pečene piletine dodali pečene krumpire. Janković je sve to umiješao u bešamel umak te oblikovanje kuglica za prženje prepustio polaznicima. Zajedno su pripremili obrok i pokazali kako ostatke jučerašnjeg ručka ponovno učiniti zanimljivim. Uz to je s njima podijelio savjete koje je stekao kroz iskustvo u profesionalnoj kuhinji.

image

Mate Janković i medijski djelatnici
Foto: Komunikacijski laboratorij
28.9.2023.
Zagreb, Hrvatska

KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ

"Jelo koje pripremamo je već dugo prisutno po španjolskim tapasima i zapravo su sve velike kuhinje proizašle iz potrebe da se nešto spasi od bacanja", rekao je Janković.

Naveo je primjer toskanske salate od starih komada kruha ciabatte. Sad je već postalo popularno da restorani služe kao predjelo takav kruh pomiješan s rajčicom i lukom. Ova radionica prva je u nizu, a ostale će se održavati tijekom listopada, studenog i prosinca na Veleučilištu Aspira i Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb. Sudionici će moći isprobati razne recepte, a u pripremi svih jela poštivat će se zero waste principi. Sudjelovanje je besplatno.

"Cilj nam je osvijestiti i potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u sprečavanju nastanka otpada od hrane i mislimo da svatko od nas s malo mašte u kuhinji može pomoći", rekla je Ivana Jeleč, voditeljica korporativnih komunikacija kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Planirano je da se radionice održe dvaput tjedno, radnim danom navečer te subotom ujutro, najavila je koordinatorica nastavnog centra u Aspiri Danijela Čepo. Prijaviti se možete na službenoj stranici kompanije.

Zero food waste kroketi od ostataka pečenog pileta by Mate Janković

Sastojci za 4 osobe:

200 g pečene piletine

Za bešamel umak:

20 g brašna

20 g maslaca

200 ml mlijeka

Sol

Papar

Polovica crvenog luka

Majčina dušica

Češanj češnjaka

Muškatni oraščić

Za paniranje:

2 jaja

100 g krušnih mrvica

50 g brašna

500 ml ulja za prženje

Priprema:

Trgati piletinu.

U mlijeko dodati sol, papar, luk, češnjak, klinčiće, muškatni oraščić i majčinu dušicu. Pustiti da zavrije i procijediti. Otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Dodati aromatizirano mlijeko i pustiti da se zgusne. U bešamel umak dodati trganu piletinu, ohladiti i oblikovati.

Panirati dobivenu smjesu u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti na 160 stupnjeva do zlatnožute boje

Vezani članci
29. travanj 2024 20:14