StoryEditor

PALA PRVA MEDALJA Velimir Šandor osvojio paraolimpijsko srebro u Tokiju

‘Ovo je čudo, ne znam što se opće dogodilo. Znam da sam u Tokiju, ali ne znam gdje se nalazim jer su duša i tijelo negdje drugdje‘, kazao je Šandor.

Autor:
Tekst: Global
30/08/2021 u 15:03 h
<p>Tokio, 29.08.2021 - Hrvatski aleticar Velimir Sandor osvojio je srebrnu medalju u u bacanju diska, kategorija F52, na paraolimpijskim igrama Tokio 2020.<br />
Tokio, 29.08.2021 - Hrvatski aleticar Velimir Sandor osvojio je srebrnu medalju u u bacanju diska, kategorija F52, na paraolimpijskim igrama Tokio 2020.HINA/ DAMIR SENCAR/ DS
Hrvatski paraolimpijac Velimir Šandor osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F52 i ostvario najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Riječ je o prvom odličju za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, prensi Hina. Nakon dugotrajnog natjecanja, Šandor je do srebra stigao s rezultatom 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz sa četiri centimetara boljim rezultatom. Broncu je osvojio Indijac Vinod Kumar bacivši disk 19.91m, a legendarni Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli je na kraju bio četvrti. "Ovo je čudo, ne znam što se opće dogodilo. Znam da sam u Tokiju, ali ne znam gdje se nalazim jer su duša i tijelo negdje drugdje", kazao je Šandor. On je 2006. doživio prometnu nesreću i završio u kolicima. Priznao je da mu je buđenje u bolnici nakon prometne nesreće bilo jedno od najtežih iskustava u životu, a ova medalja najemotivniji trenutak. Sa suzama u očima posvetio je medalju majci koja je preminula prošle godine. "Ona me gurnula u sport, motivirala me i bodrila. Ovo je posveta njoj i mama velika ti hvala. Znam da si ovo ti režirala," dodao je atletičar koji je i u Riju osvojio prvu hrvatsku medalju, baš kao i u Tokiju. Otkrio je da se nakon Rija puno toga promijenilo u njegovom životu. Počeo je još jače trenirati, a prije dvije godine je dao otkaz da bi se mogao pripremiti za POI. U atletiku za osobe s invaliditetom uključio se 2009. godine, dvije godine nakon oporavka. Svoj je potencijal nagovijestio u Sočiju na Svjetskim igrama gdje je osvojio zlato, potom je u Dohi na svjetskom prvenstvu 2015. bio treći, da bi 2016. u Grossetu na europskom prvenstvu osvojio srebro. Godinu dana kasnije osvojio je i srebro na SP-u u Londonu, a ove je godine je bio treći na EP-u u Poljskoj.

Sve hrvatske medalje

Velimir Šandor je osvojio 20. medalju za Hrvatsku na ljetnim paraolimpijskim igrama. To ujedno šesto srebro uz pet zlata i devet bronci. Šandor je postao i tek šesti hrvatski paraolimpijac koji je osvojio medalje na dvojim Igrama.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u bacanju koplja 1992. godine u Barceloni. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro, u Londonu 2012. sveukupno pet medalja, kao i na na posljednjim POI u Rio de Janeiru 2016. godine.

2020. Tokio:

Vladimir Šandor – 2. mjesto u bacanju diska

2016. Rio de Janeiro:

Mikela Ristoski - 1. mjesto u skoku u dalj

Sandra Paović - 1. mjesto u stolnom tenisu

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 2. mjesto ekipno, stolni tenis

Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj

Velimir Šandor - 3. mjesto u bacanju diska

2012. London:

Darko Kralj - 2. mjesto u bacanju kugle

Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj

Mikela Ristoski - 3. mjesto u skoku u dalj

Mihovil Španja - 3. mjesto na 100m leđno

Branimir Budetić – 3. mjesto bacanje koplja

2008. Peking:

Darko Kralj - 1. mjesto u bacanju kugle

Antonia Balek 1. mjesto u bacanju kugle, 1. mjesto u bacanju koplja

Branimir Budetić - 2. mjesto u bacanju koplja

2004. Atena:

Mihovil Španja - 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito

Jelena Vuković - 3. mjesto u bacanju diska

1992. Barcelona:

Milka Milinković - 3. mjesto u bacanju koplja

24. travanj 2024 13:15