Foto: Krume Ivanovski

Poznata hrvatska aplikacija Photomath, namijenjena rješavanju matematičkih zadataka, osigurala je investiciju od 23 milijuna dolara pod vodstvom investitora Menlo Ventures iz Sjedinjenih Američkih Država. Do sad je preuzeta više od 220 milijuna puta.

Osim Menlo Ventures, u novoj investiciji od gotovo 145 milijuna kuna sudjeluju i GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital. Tvorac aplikacije, istoimena tvrtka, investiciju će uložiti u daljnji razvoj tehnologije i umjetne inteligencije, povećanje broja zaposlenika te poboljšanje razvoja proizvoda i marketinga. Osnivač i izvršni direktor Photomatha, Damir Sabol, tako je najavio rast od 100 posto u broju zaposlenih.

“Uz ovu najnoviju investiciju, Photomath će nastaviti pružati prijeko potreban most između virtualnog učenja i interaktivnog pristupa rješavanju zadataka”, poručio je Sabol. Kao svojevrsni digitalni instruktor, aplikacija Photomath pomaže učenicima i roditeljima u učenju matematike tako da skenira zadatak i ponudi njegovo rješenje, ali i postupak kojim se do rješenja došlo. Također, premium verzija aplikacije, Photomath Plus, donosi animirane instrukcije i ilustracije koje vizualno objašnjavaju zadatak. Preuzimanje aplikacije poraslo je za vrijeme pandemije i online nastave, tri puta je više od uobičajenog, a istraživanje tvrtke Photomath, koje je uključilo više od 2000 ispitanih roditelja, pokazalo je da 56 posto roditelja ne može pomoći svojoj djeci u rješavanju zadaće.

“Pandemija i učenje na daljinu stvorili su dodatne izazove. Jasne su razlike između obitelji koje si mogu priuštiti instrukcije i onih koje to ne mogu, a djeca slabije stojećih obitelji sve više zaostaju s gradivom”, rekao je Sabol.

“Photomath transformira način učenja matematike te pomaže u savladavanju zapreka povezanih s instrukcijama i učenjem na daljinu”, istaknuo je.

Partner u Menlo Ventures, JP Sanday, kazao je pak da, s obzirom na svoju dostupnost, Photomath je “u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja i pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta.” Sabol je poručio da žele izgraditi najbolji svjetski proizvod, a i da postoji mogućnost da se u budućnosti prebace na druga STEM područja uz matematiku.