StoryEditor

PODVODNA ROBOTIKA Studenti iz cijele Europe sudjelovali na projektu pod organizacijom FER-a

Projekt MARBLE radi na promicanju stručnosti u sektoru plave ekonomije, a vodi ka osnivanju novog diplomskog studija

09/06/2023 u 13:58 h
17920
PEXELS

Studenti iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, njih ukupno 125, sudjelovalo je na tjednu obuke iz područja morske robotike u sklopu projekta "MARBLE – Pomorska robotika u plavom gospodarstvu", prenosi Sveučilište u Zagrebu. Koordinator projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a u okviru projekta razvit će se i novi diplomski studij.

Obuka je trajala pet dana tijekom koje su studenti sudjelovali na predavanjima, konferencijama, događajima za umrežavanje, a sve u cilju promoviranja kompetentnosti u području podvodne robotike i plave ekonomije. Obuka se održala na Sveučilištu u Trstu, a sudionici su slušali prezentacije o temama poput podvodnih akustičnih komunikacijskih sustava te sudjelovali na radionicama o, primjerice, kontroli podvodnih robotskih vozila.

Studenti su posjetili i glavne pomorske laboratorije i operatere regije Friuli Venezia Giulia. Sveučilišta u Zagrebu, Sarajevu i Ateni neki su od partnera čiji su profesori podučavali i mentorirali sudionike, dok je glavni voditelj projekta prof. dr. sc. Nikola Mišković sa zagrebačkog FER-a koji je rekao da je održivo plavo gospodarstvo i očuvanje zdravlja morskog ekosustava ključno za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana, prenosi Universitas

Projekt MARBLE, skraćeno za Maritime Robotics in Blue Economy povezuje međunarodna sveučilišta, istraživačke centre i ostale važne aktere u području podvodne robotike, da bi mladim ljudima omogućio profesionalno razvijanje u smjeru plave ekonomije. Krenuo je 1. siječnja ove godine te traje sve do rujna.

Vezani članci
28. travanj 2024 04:57