Foto: Ziga Zivulovic jr/PIXSELL

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, da možda neće glasati na parlamentarnim izborima, naišla je na kritike drugih političara. Podsjetimo, Milanović je u intervjuu za Novu TV objasnio kako dužnost predsjednika želi ograditi od bilo kakvih povezivanja s jednom od političkih opcija.

“Ja nisam na terenu, nisam ni na klupi, a pitanje je jesam li u publici. Ne mogu obrisati ono što sam bio, svoju prošlost, vjeru u neke ideale i vrijednosti, ali neću ni za koga navijati. Pitanje je hoću li uopće glasati zato što baš taj glas može biti presudan”, objasnio je Milanović.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je da razumije Milanovićeve razloge, ali osobno smatra da bi trebao izaći na izbore.

“On ima svoj stav i uvijek ga je imao. Drži distancu od svega i to je ispravan put, ali mislim da su izbori i izlazak na izbore nešto što predsjednik Republike treba promovirati”, komentirao je Maras i dodao da Milanović ni ne mora reći za koga je glasao.

Dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković kratko komentirao kako je predsjednikova izjava zapravo samo znakovita poruka Davoru Bernardiću i biračima ljevice, Miroslav Škoro bio je nešto stroži. Predsjednik Domovinskog pokreta ovakvu izjavu smatra skandaloznom.

“Mislim da bi valjalo da predsjednik još jednom razmisli o toj odluci i ipak pozove ljude na izbore, ali i svojim primjerom pokaže kako se voli domovina”, izjavio je Škoro.

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva, na parlamentarne izbore 2016. godine izašlo je 52,59 posto birača. Milanović je u spomenutom intervjuu objasnio zašto ga ne brine da će svojim ponašanjem utjecati na dodatno smanjenje tog broja.

“Ovo nije kriva poruka jer mi imamo ljude koji su u ovoj korona-krizi pokazali jednu razinu svijesti. Zašto mislite da bi im moj neizlazak na izbore, uz jasnu poruku zašto to radim, uzmutio svijest i doveo ih u stanje zbunjenosti?”, komentirao je.