Foto: Pixabay

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost pripala je učenicima Lei Zelić i Mihaelu Kuzmičiću zbog pridonošenja afirmaciji tolerancije, ljudskih prava te suzbijanju nasilja među mladima, prenosi Hina. Nagradu su simbolično primili na Međunarodni dan tolerancije, a dodjelio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ponosni smo na ovogodišnje laureate nagrade Luka Ritz koji su ju zaslužili svojim radom, marom i odgojem”, rekao je Bandić i pozvao na slavljenje ljubavi, dobrote i tolerancije. Dobitnici nagrade sudjeluju u mnogim humanitarnim akcijama i projektima prevencije nasilja te potiču pomaganje i mogućnost pružanja potrebne pomoći mladima, posebice žrtvama nasilja.

“Trebamo poštovati različitosti i biti ono što jesmo jer biti drukčiji ne znači biti manje vrijedan“, izjavila je Lea.

Pri uručenju nagrada potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, Ana Stavljenić Rukavina, prisjetila se Luke Ritza po kojem nagrada i nosi ime. Luka Ritz postao je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja kada je zbog posljedica premlaćivanja tragično preminuo 2008. godine. Posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske, a ustanova socijalne skrbi koja nosi njegovo ime s radom je započela 2017. godine.

Nagrada zagrebačke Gradske skupštine postoji od 2009. godine, a namijenjena je učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole i od prvog do četvrtog razreda srednje škole.