Foto: Pixabay

Toreadori se vraćaju borbama bikova u svjetski poznatoj madridskoj areni Las Ventas prvi put od početka pandemije koronavirusa, prenosi Reuters.

Prvoj izvedbi moglo je prisustvovati maksimalno 6000 gledatelja, što je 40 posto ukupnog kapaciteta Las Venatasa, jedne od najvažnijih svjetskih arena za borbe bikova. Obavezne zaštitne maske na licima i distanca su se poštivale, a sav novac od ulaznica otišao je u dobrotvorne svrhe – onima iz sektora koji su ostali bez posla, ali i onima koji i dalje rade. Sretni gledatelji koji su uspjeli ugrabiti ulaznice mogli su pogledati najpoznatije toreadore Enriquea Poncea, El Julija i Miguela Angela Pereru s njihovim bikovima.

Sektor toreadora trpi financijsku krizu koju je uzrokovala pandemija, a i škole za mlade toreadore nalaze se u problemima, piše France 24.

“Bilo je mladih koji su se nalazili na vrhuncu kada se sve ugasilo. Ovo bi ih na kraju moglo zaustaviti jer su ovo presudne godine za karijere mnogih ljudi”, kazao je poznati bivši toreador El Fundi. Svoje učenike, napominje, vodi na rančeve zbog održavanja raspoloženja i entuzijazma.

Iako je popularnost toreadora i borbe bikova u posljednje vrijeme pala zbog protivljenja pokreta za zaštitu životinja, vjernih obožavatelja još uvijek ima, kao i novih toreadora. Svoj prvi nastup na prvoj borbi od početka pandemije zabilježio je i Guillermo Garcia. Dok je trenirao bilo mu je teško, priznaje, jer nije znao hoće li ikada moći pokazati sve ono što je godinama učio. Vjerovao je da će prije ili kasnije dobiti priliku za svoj nastup, ovoga puta, pred skoro praznom arenom i ljudima pod maskama.

“Bika nije briga za pandemiju, njemu je svejedno”, rekao je Garcia.