Foto: Marija Edita Feldi / GLOBAL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da će se nastava u novoj akademskoj godini održavati kontaktno, odnosno uživo.

U protekle dvije akademske godine nastava se održavala većinom u virtualnom okruženju, potpuno online ili po hibridnom modelu. Iako se pokušavala maksimalno održati kvaliteta predavanja, vježbi i seminara, iz Ministarstva su poručili da ona ipak nije bila u skladu s akreditiranim studijskim programima.

Osim što se virtualna nastava negativno odrazila na kvalitetu nastave i studentskog života, istaknuli su da su posljedice vidljive i na psihofizičkom zdravlju studenata. Sve navedeno dovelo je do odluke da se studijski programi u novoj akademskoj godini vrate klasičnom kontaktnom izvođenju. Ulogu u konačnoj odluci odigrale su i pozitivne okolnosti kao što je mogućnost cijepljenja nastavnika i studenata.

Ako neko visoko učilište ipak odluči provoditi online programe, za to mora podnijeti zahtjev Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Dozvolu će dobiti jedino pod uvjetom da je online studij pozitivno vrednovala Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Tek se tada može govoriti o online studijskim programima, dok se nastava kakva se provodila posljednjih godinu i pol karakterizirala kao “prijenos klasične nastave u virtualno okruženje“.