StoryEditor

PREKID ŠTRAJKA Nakon tri dana prosvjedovanja radnici Čistoće vraćaju se na ulice

Još jučer je Predsjednik uprave Holdinga Ivan Novković nazvao štrajk nezakonitim

25/01/2023 u 18:20 h
14646
PETRA ORSULIC/GLOBAL

Nakon trodnevnog štrajka radnici Čistoće ponovno će krenuti čistiti Zagreb. Nakon pregovora s Upravom Holdinga dogovorena su uvećanja plaća radnicima i vozačima te će se večeras ponovno krenuti u čišćenje grada koji je natrpan smećem, prenosi Hina.

Štrajk bez organizatora

Podsjetimo, prije dva dana radnici Čistoće krenuli su u prosvjed iz solidarnosti s radnicima koji su otpušteni nakon što su snimljeni kako različite vrste otpada prebacuju u isti kamion - odnosno spajaju razdvojeni otpad. Radnici su izjavili da nijedan radnik neće izaći na teren dok se oni ne vrate, pod cijenu svake sankcije i otkaza.

image
PETRA ORSULIC/GLOBAL

Odgovornost za štrajk nije preuzeo nitko - ni Sindikat komunalnih radnika i srodnih zanimanja iako je predsjednik Zdravko Stoilković istupao u javnost govoreći u ime radnika te unatoč tomu što su gotovo 80 posto štrajkaša članovi sindikata. Štrajk i 11 zahtjeva tako se smatra djelom spontane organizacije radnika kojima je glavni alat za komunikaciju WhatsApp grupa s više od 12000 članova.

Dogovoreno je da će zasad povećanje plaća iznositi 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače. Prepirke Holdinga s radnicima trajale su tri dana, a još jučer je Predsjednik uprave Holdinga Ivan Novković nazvao štrajk nezakonitim.

image
PETRA ORSULIC/GLOBAL

"Holding je prošao kroz bolan proces restrukturiranja, izlaska iz krize i saniranja gubitaka. Mi jednostavno nemamo novca za značajno povećanje materijalnih prava, koji se ne bi prelili na računa građana", govorio je do danas predsjednik Upravnog odbora.

(Ne)opravdani otkaz zbog tri vreće

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nazvao je incident "izoliranim slučajem" i nadodao kako će primjereno kazniti odgovorne. Nakon te izjave krenulo je okupljanje radnika, koji su se prema svojim navodima samostalno organizirali.

Pitanje trebaju li radnici Čistoće biti kažnjeni za neodvajanje otpada ili ne postalo je dio javne rasprave. Svoje mišljenje dijele brojne osobe iz javnog života, pa se u diskusiju na Twitteru se uključila aktivistica i predsjednica Sindikata novinara hrvatske Maja Sever. 

image
PETRA ORSULIC/GLOBAL

"Možete mi pisati da sam HDZ, da sam Milan Bandić... možete pisati što god hoćete, ali ne mogu ljudi dobiti otkaz zbog tri vreće u krivom kamionu. Potpuno nebitno je li lijeva ili desna vlast", izjavila je Sever.

Dok joj je hrvatski poduzetnik Saša Cvetojević odgovorio da su radnici previše zaštićeni u svojem djelovanju.

"Radniku ne možeš dati otkaz, ni kad je neradnik, ni kad svojim ponašanjem narušava trenutno glavni projekt baš tih gradskih vladajućih, ni kad napravi neke puno teže prekršaje", napisao je Cvetojević u komentaru na Facebooku.

Vezani članci
28. travanj 2024 08:22