Foto: Pixabay

Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF) pokrenuo je na svojoj platformi Mapiranje slobode medija (MMF) kampanju “Prijavi!” (eng. “ReportIt!”). Kampanja je stvorena za izgradnju i podizanje svijesti i poticanje javnosti na dokumentaciju te prijavljivanje kršenja prava nad novinarima i medijskim radnicima širom Europe, da bi se mogla osigurati i ojačati njihova zaštita.

“Da bismo zaštitili slobodu tiska i medija, potrebna nam je točna slika sila koje joj prijete”, navode iz Europske federacije novinara (EFJ).

Kršenja prava, zlostavljanja i agresije nad novinarima postale su toliko učestale da su gotovo prihvaćene kao normalna situacija, navode iz ECPMF-a. Prijeteće ponašanje i kršenje prava medijskih radnika ne smiju se normalizirati ili prihvaćati kao cijena novinarskog rada, nisu u redu i ne treba ih tolerirati već ih treba prijaviti, ističu.

Na platformi Mapiranje slobode medija moguće je prijaviti sve prijetnje, od fizičkih napada koji zahtijevaju bolničko liječenje, uhićenja i pritvora, zlobnih pravnih radnji, uznemiravanja i blaćenja, do pokušaja cenzure i zabrane izvještavanja ili donošenja zakona koji ograničavaju slobodu medija, piše na stranici EFJ-a.

Sve što je potrebno za prijaviti kršenje prava nad medijskim radnicima je otići na web stranicu, upisati tražene podatke poput naslova, detaljnog opisa događaja, datuma i lokacije.

Samo od početka 2020. godine, na platformi je prijavljen 241 slučaj kršenja prava nad medijskim radnicima u 30 europskih zemalja. Neki od tih slučaja su policijska zabrana razgovora novinara s izbjeglicama i azilantima nakon požara u Moriji u Grčkoj, napad na novinare tijekom protuvladinih demonstracija u Sofiji u Bugarskoj i uskraćivanje dozvola za emitiranje neovisnim medijima, poput radiju Klubrádió u Mađarskoj.

Prema podacima na MMF platformi, u Hrvatskoj su prijavljena ukupno 154 slučaja.