Foto: LIBERALI HSLS

Mladi liberali Zagreb u suradnji sa studentskom udrugom 300 je 300, jučer su na konferenciji za medije iznijeli prijedlog izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim bi se povećao maksimalni neoporezivi prihod studenata. Na konferenciji su govorili Gabriela Bošnjak, predsjednica Mladih liberala Zagreb, Dijana Radovniković, predstavnica inicijative 300 je 300 i Darko Klasić, saborski zastupnik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS).

Radovniković je naglasila da je iza suradnje s HSLS-om stoji ostvarenje ciljeva inicijative 300 je 300. Cilj je unaprijediti studentski standard te u što većoj mjeri olakšati studiranje. Upozorila je na tešku financijsku situaciju studenata i nadodala da je za neke jedino rješenje raditi uz fakultet. Prema dosadašnjem Zakonu o obavljanju studentskih poslova, studenti imaju pravo zaraditi samo 15.000 kuna godišnje. Ako se izmjena Zakona izglasa prije ljetne stanke Sabora, studenti će uskoro moći ostvariti i veće iznose.

“Vjerujemo da će studenti već ovo ljeto moći zaraditi 25.000 kuna bez penala roditeljima”, kazala je Radovniković.

Prekoračenje limita zarade za studente, odnosno za njihove roditelje znači plaćanje visokih iznosa poreznih obaveza. Bošnjak smatra da je baš zbog takvih situacija veliki broj mladih i studenata odlučio raditi na crno ili u potpunosti odustao od posla.

“Kao liberali smatramo da se marljivost i stjecanje iskustva tijekom studija kod mladih treba poticati i hvaliti, a ne ograničavati ili kažnjavati”, poručila je Bošnjak.

Također, oni studenti koji nisu prijavljeni na poreznu karticu roditelja mogu očekivati podizanje limita zarade s trenutnih 63.000 na 73.000 kuna.

“Mi ćemo se svakako u prijedlogu izmjene zakona zalagati da ovaj prag na neki način prati neoporezivi dio pa smatramo da ako se neoporezivi prag podigne za 10.000 kuna bilo bi logično da se isto dogodi i s ovim drugim”, objasnila je Bošnjak.

Studenti koji su se ranije odjavili s porezne kartice roditelja, moći će se ponovno prijaviti na nju ako njihova zarada ne prelazi 25.000 kuna godišnje.