Foto: Unsplash

Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu predložio je svim upravama fakulteta uvođenje COVID potvrda samo pod uvjetom da je Stožer propisao tu odluku. Zbor se zalaže da bi svi fakulteti, koji će tražiti COVID potvrde od studenata za ulazak na fakultet, trebali uzeti tri tjedna od donošenja i provođenja te odluke u praksi da bi studenti dobili dovoljno vremena da se cijepe, ako se na to odluče. Tijekom toga razdoblja izuzetno važno držati se svih mjera da se ne bi pogoršala situacija, objavio je Zbor na mrežnim stranicama preporuke koje je na njihov prijedlog donio Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Senat je preporučio i da troškove testiranja studenata koji ne mogu dati na uvid COVID potvrdu snose sami fakulteti prvih tjedan dana. Zbor se protivi tomu da studenti sami snose troškove testiranja, pa ističu da će se nastaviti zalagati za besplatno testiranje i održavanje komunikacije te dijaloga uprava fakulteta i njezinih studenata tijekom donošenja svih bitnih odluka.

“COVID potvrde smatram korisnima kada je u pitanju prelazak državnih granica, no ne bi se trebalo ograničavati kretanje ljudi, poput ulaska na fakultet”, smatra Sandro Vincelj, student Kineziološkog fakulteta.

Reakcija SZ-a dogodila se nakon nedavnih odluka Veterinarskog i Filozofskog fakulteta čiji studenti bez COVID potvrda ne mogu ući u zgrade fakulteta. Te su odluke uznemirile studente, a organizirani su i prosvjedi studenata Filozofskog fakulteta koji su ispred zgrade fakulteta palili lampione.

“Cilj potvrda je smanjiti pritisak na bolnice, a ujedno i širenje virusa staviti pod kontrolu pa je stoga u potpunosti razumno proširivanje njihovih primjena. Bitno je poštivanje tih istih mjera, a ne da se njihovim kršenjem šalje kriva poruka”, istaknuo je Luka Pleš, student politologije na Fakultetu političkih znanosti. Dodao je i da bi nošenje maski, držanje distance i dezinfekcija ruku trebale biti minimum koji se prakticira u javnosti.