StoryEditor

PROIZVODI IZ UJEDINJENOG KRALJEVSTVA Završetkom Brexita vraćene carine

Od 1. siječnja 2021. godine na trgovinu između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije primjenjuju se carinski postupci
Autor:
Tekst: Ena Srnec
13/01/2021 u 17:01 h
ecommerce2140603_1920__1_
Pixabay

Stanovnici Europe suočavaju se s prevelikim carinama za pošiljke koje dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, piše The Guardian. Završetkom 2020. godine okončan je Brexit, prijelazno razdoblje za povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Samim time Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je zemlja trećeg stupnja što znači da se na nju ne odnose zakoni Europske unije.

Od 1. siječnja 2021. godine na trgovinu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU primjenjuju se carinski postupci, prenosi Europska komisija na svojoj službenoj stranici.

Kako piše Guardian, nije rijetkost da cijena carine bude veća od cijene samog naručenog proizvoda. Da bi barem malo uspjele zaobići problem s carinama, britanske web stranice za vrijeme velikih popusta ukinule su trgovinu i slanje paketa izvan granica svoje zemlje.

Europska pravila i zakoni nastavili su se primjenjivati za Irsku i Sjevernu Irsku u skladu s dogovorima pa carine za ove zemlje nisu problem.

30. travanj 2024 06:38