StoryEditor

PROŠLO JE 15 GODINA U Muzeju suvremene umjetnosti prisjećaju se studentskih blokada i prosvjeda

Gdje smo sada i što smo naučili iz prosvjeda?

Autor:
Ante Granić
18/04/2024 u 08:00 h
18297
MSU

MSU organizira dvodnevnu radionicu povodom 15. obljetnice najmasovnijih studentskih prosvjeda u suvremenoj Hrvatskoj. Radionica je dio programa Škole promjene unutar EU projekta Museum of the Commons.

U subotu i nedjelju svi će se posjetitelji i sudionici radionice moći educirati ili pak prisjetiti zbivanja koja su prije 15 godina uvelike obilježila jednu generaciju mladih. Toga 20. travnja 2009. godine velik broj studenata izašao je na ulice i izrazio nezadovoljstvo tadašnjim smjerom obrazovnog sustava. Prosvjedi su započeli blokadom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a kasnije su se proširili i na ostale gradove i fakultete diljem zemlje.

Šarolik program

Dvodnevni program uključuje projekcije filmova "Blokada" u subotu i "Zemlja znanja". Filmovi se bave uzrocima događaja koji su prethodili blokadi i višetjednim prosvjedima u kojima su mladi studenti, ali i ostali građani htjeli osvijestiti, educirati i mobilizirati javnost o pravima na besplatno obrazovanje u Hrvatskoj.

Za sve one koji žele aktivnije sudjelovati u obilježavaju obljetnice, organizirat će se i radionice pod nazivom "Osnove političke pismenosti i direktna demokracija". U njima će se raspravljati o uzrocima i posljedicama prosvjeda i blokade, ali i o trenutnom stanju političke pismenosti mladih u Hrvatskoj.

Raspored

SUBOTA, 20. travnja:

16.00 sati – radionica Osnove političke pismenosti i direktna demokracija

18.30 sati – projekcija filma "Blokada" i razgovor (gosti: Martin Beroš, Sara Renar i Hajrudin Hromadžić)

NEDJELJA, 21. travnja:

16.00 sati – radionica Osnove političke pismenosti i direktna demokracija

18.30 sati – projekcija filma "Zemlja znanja" i razgovor (gosti: Selma Banich, Karlo Ekmečić, Dijana Ćurković)

Ulaz na sva događanja je besplatan, a za radionicu je nužno prijaviti se putem poveznice.

Vezani članci
06. svibanj 2024 07:17