Foto: Unsplash

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske prosvjedom #imašpravona ispred zgrade HND-a predstavili su 72 problema s kojima se mediji susreću. Tiču se nedostataka novinarske strategije, napada, tužbi i prijetnji novinarima, ali i mnogih drugih, piše u zajedničkoj objavi na službenoj stranici Sindikata novinara Hrvatske.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava podsjetili su “na to da su ljudska prava sve češće tek mrtvo slovo na papiru, a ne aktivna djelatna društvena vrijednost oko koje gradimo svoje civilizacijske prakse“.

Mediji su danas degradirani i poniženi, baš kao što je to sudbina i drugih vrijednosti iz Deklaracije ljudskih prava“, napisali su u objavi pa dodali da su cenzura i autocenzura prisutne u toliko oblika da ih se više ne može niti prepoznati. Upravo zbog toga, objasnili su, koriste marketinške trikove poput senzacionalizma i nametnutih tema koje javnost ne zanima. Osvrnuli su se i na nezadovoljstvo ljudi koji njihov sadržaj konzumiraju, ali i onih koji ga stvaraju te za “urušavanje sektora” okrivili političko ignoriranje.

Istaknuli su 72 problema s kojima se mediji bore. Taj broj izabran je jer je 10. prosinca prije 72 godine prihvaćena Opća Deklaracija o ljudskim pravima.

“Posebno naglašavamo dva stavka povelje, a to su sloboda izražavanja i pravo na jednaku naknadu za rad”, kazala je predsjednica SNH Maja Sever, prenosi Hina.

Objasnila je da su u Hrvatskoj prisutne, takozvane, slapp tužbe “koje se koriste da bi se zastrašivalo, pritiskalo i egzistencijalno ugrožavalo novinare i one ljude koji pišu istinu”. Otkrila je i da su novinari iscrpljeni zbog troškova, a pojedini mediji su na rubu opstanka. Ministarstvo kulture i medija, koje je ove godine u svoj naziv dodalo riječ mediji, nema prave ideje kako pomoći, rekla je Sever.