Foto: Freepik

Sveučilište u Utahu novim je istraživanjem potvrdilo da zbog klimatskih promjena i povećanja globalne temperature sezona alergija u Sjevernoj Americi počinje 20 dana ranije nego 1990. godine. Potvrđeno je i da je koncentracija peludi veća za 21 posto, objavljeno je u američkom Zborniku Nacionalne akademije znanosti.

“S obzirom na to da se klima i dalje mijenja i da se ne stignemo prilagoditi tako brzim klimatskim promjenama, možemo očekivati porast broja slučajeva astme i alergija pod utjecajem alergena”, rekla je epidemiologinja Kristie Ebi sa Sveučilišta Washington, objavio je The Guardian.

“Zime su sve toplije, kao i proljeća. Bojim se da je utjecaj na zdravlje ljudi već dosta velik i da će se samo pogoršavati”, upozorio je William Anderegg koji je sudjelovao u provođenju istraživanja.

Iz Europske akademije za alergije i kliničku imunologiju najavili su da će polovica stanovnika Europe do 2025. godine razviti neki oblik alergije, prenosi Hina. Također, postoje i dokazi da sve veća koncentracija ugljikova dioksida povećava razinu peludi u zraku.

“Primjer s ranijim započinjanjem sezone alergija jedan je od brojnih razloga zbog kojih bismo trebali odmah pokrenuti veliku klimatsku akciju”, zaključio je znanstvenik i pedijatar Aaron Bernstein, koji je primijetio da sve više djece boluje od astme i alergija.