StoryEditor

ROĐENDAN FPZG-A Velika 61. obljetnica proslavljena uz svečanu sjednicu i predstavljanje studentskih udruga

‘Moja preporuka svim brucošima je da se u udruge uključe što ranije kako bi imali više mjesta za napredak‘, rekla je predsjednica studentskog zbora Antonija Tonka Oršolić

08/11/2023 u 15:27 h
<p>Proslava 61. rođendana fakulteta</p>
Proslava 61. rođendana fakultetaPETRA ORšULIć

U povodu 61. rođendana Fakulteta političkih znanosti jučer je održana svečana sjednica koji je otvorio dekan Andrija Henjak naglasivši da FPZG može ispuniti svoju sustavnu misiju i proizvesti znanje koje će koristiti društvu, a onda i donositeljima i kreatorima javnih mijenja samo ako su ispunjena dva uvjeta.

"Prvi je da na fakultetu rade isključivo kvalitetni djelatnici koji mogu ravnopravno sudjelovati u europskom istraživačkom prostoru jer jedino se tako provodi kvalitetna nastava. Drugi uvjet podrazumijeva da studijski programi fakulteta nude širok spektar sadržaja iz područja znanosti i da se rad sa studentima odvija u malim grupama kako bi se nastavnik stvarno stigao posvetiti studentima" objasnio je Henjak.

Dodao je i da su studenti FPZG-a prepoznati u područjima upravljanja projekta i savjetovanja, odnosa s javnošću i medijske produkcije. Svečanoj sjednici prisustvovali su i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, izaslanik predsjednika Sabora Davor Ivo Stier, te izaslanik predsjednika Republike Velibor Mačkić.

Svečanost je obilježila i dodjela posebnih priznanja pa je tako ono za rad na razvoju i promociji fakulteta uručena profesoru i bivšem dekanu, doktoru znanosti Nenadu Zakošeku.  Nagrada je uručena i profesoru Gordanu Jankoviću.

"Velika mi je čast primiti ovu nagradu jer je ona potvrda da se u ovih 15 godina mog rada vidi moj doprinos prema sportu i u smilsu pobuđivanju svijesti o važnosti rekreacije kod studenata. Najveće postignuće dosada jest to što smo dobili ECTS bod za tjelesnu i zdravstvenu kulturu", kazao je Janković.

Među dobitnicima dekanove nagrade našao se i izvanredni profesor Igor Kanižaj koji je pokrenuo Global, a komentirao je i kako je to očiti pokazatelj da se uloženi trud nakon svih godina rada isplatio.

image

Proslava 61. rođendana fakulteta

PETRA ORšULIć

"Nije bilo lako razvijati novi studentski medij, pogotovo tiskani, kada su sve brojke protiv vas. To ne bi bilo moguće bez izvanredne ekipe, sadašnje redakcije, bez svih bivših dekana i prodekana koji su prepoznavali Global. To je prvenstveno bio studentski doprinos, a mi smo tu bili kao potpora za stvaranje preduvjeta", rekao je Kanižaj.

Nagrađeni su i autori dokumentarnog filma koji je nastao u povodu prošlogodišnje 60. obljetnice fakulteta, a među njima su profesorica Tena Perišin, Višnja Skorin, Anđela Bučić i Dejan Oblak. Priznanja su dobili i najuspješniji studenti, a među njima su Ivana Perušić, Hana Cvijanović i Ivana Milčetić, Matija Bosiljevac,Tomas Kurbanovića, Goran Atalić, Domagoj Fuks, Fran Fadljević, Lucija Barišić, Ivana Vukelić, Karla Martinić, Sara Alduk, Ivan Pavković- Šolman, Matea Divić, Nina Forgić, Karlo Noršić i Lara Kapović. Posebna dekanova nagrada za doprinos fakultetu i zajednici uručena je Diplomatskom klubu FPZG-a i Studentskom zboru u sazivu 2021./2022. te 2022./2023. Honorirani su i Radio Student, Televizija Student te Global, Futsal ekipa FPZG-a.

Na FPZG-u su se tijekom dana predstavile i brojne udruge fakulteta kao što su PublikaR, Erasmus studentska mreža, Diplomatski klub i njegovi ogranci YATA i BETA, Klub studenata, Hrvatska akademska zajednica. Studentica prve godine novinarstva Rebeka Demarki Milanović došla je s namjerom da čuje iskustva studenata s viših godina. Smatra da su studentski mediji su izvrsna prilika da studenti isprobaju u područjima svojih interesa.

"Možemo vidjeti što nam leži i vidjeti hoćemo li se zaputiti u redakcije tiska ili televizije", kazala je Rebeka. Ranije joj se dopalo predavanje o Radio Studentu, a došla je u pratnji kolegica iz trenutne udruge. Već sada je odabrala biti dio tima PublikaR- a. Njihov kutak predstavila je Antonija Leko s druge godine.

image

Dan fakulteta

FAKULTET POLITIčKIH ZNANOSTI

"Želimo pokazati studentima koliko su odnosi s javnošću važni za društvo, upoznati ih s nekim njihovim karakteristikama te razlikama PR-a i marketinga", rekla je Antonija.

U YATA- u bi se htjela pridružiti potpredsjednica Hrvatske akademske zajednice Magdalena Petrunić. Privlači ju udruga koja se bavi euroatlantskim integracijama, no trenutno će se držati HAZ- a. "Udruga je posebna po tome što ima svoj sabor i statut, ogranci su na više fakulteta te potiče demokratske i liberalne vrijednosti mladih", navela je Magdalena.

Diplomacija zanima i Tenu Vizinger. Ona je brucošica politologije, a za mogućnosti koje pruža Diplomatski klub čula je od starijih studenata i prije odabira fakulteta. "Oduvijek me fasciniralo što ovdje ima ljudi koji su stažirali u Europskom parlamentu, to mi je ludo s obzirom na to da smo mi s malog fakulteta, a ne nekog britanskog sveučilišta", kazala je Tena.

Predsjednica Studentskog zbora Antonija Tonka Oršolić napomenula je kako je da je važno slaviti Dan fakulteta jer se na taj način razvija osjećaj pripadnosti. Kad je ona upisivala FPZG bila je pandemija Covida.

"Moja preporuka svim brucošima je da se čim ranije uključe u studentske udruge kako bi imali više mjesta za napredak. Primjerice, iznimno mi je drago što je jedna od potpredsjednica Diplomatskog kluba Mira Bago koja je na drugoj godini studija", rekla je Antonija Tonka.

Vezani članci
27. travanj 2024 12:35