StoryEditor

SAVA NE SPAVA Umjesto u klubovima, zagrebački studenti partijali na ulicama

‘Puštale su se pjesme, pilo se i plesalo, ali oko ponoći je već došla policija‘, govori studentica Antonija
Autor:
Global.
07/02/2021 u 10:22 h
Studenti tulumare
Studenti tulumareUNSPLASH

Ovog vikenda, studenti su u petak i subotu navečer organizirali druženje ispred studentskog doma Stjepan Radić, poznatijeg kao Sava. Okupilo ih se stotine, unatoč epidemiološkim mjerama i preporukama.

"Prvo smo u petak bili u krugu paviljona te tek oko 23 sata krenuli prema parkiralištu pored Roka. Puštale su se pjesme, pilo se i plesalo, ali oko ponoći je već došla policija. Tad se većina studenata prebacila kod Kineziološkog fakulteta, ali policija je krenula i za njima", kaže studentica Antonija. Dodaje da, osim policijskih upozoravanja o razilaženju, nije bilo nereda.

Novi vikend, novi party

Studenti nisu nosili zaštitne maske niti se pridržavali propisanog razmaka, a alkohol su nabavljali od studenata koji su prodavali svoje domaće vino.

Mnogi su studente ipak kritizirali te su ih na društvenim mrežama i prozvali zbog nepoštivanja mjera i upozoravali da korona kriza i dalje traje. Iako su bili na mjestu događanja, policijska uprava nije se oglasila o mnogobrojnom studentskom okupljanju.

Foto: Privatna arhiva

Petak navečer za većinu zagrebačkih studenata često znači opuštanje uz glazbu, ples i alkohol. Tulumarenje u klubovima koji se nalaze blizu studentskih domova u normalnim je okolnostima trajalo do ranih jutarnjih sati, a osim vikenda, studentska srijeda mnogima je bila omiljeni dan u tjednu. Zbog pandemije, rad klubova je na čekanju pa tako i noćni život studenata.

Međutim, unatoč mjerama brojni studenti nisu odustali od zabave pa tako vrlo često organiziraju privatna druženja u sobama te paviljonima unutar studentskih domova.

Za bolju atmosferu - palačinke

Studentski dom Stjepan Radić najpopularnije je okupljalište zagrebačkih studenata, a osim što se nalazi neposredno preko puta noćnog kluba Roko, u "novom normalnom" pretvorio se i u klub na otvorenom.

Da su zabave sastavni dio Save, bez obzira na epidemiološke uvjete, potvrdio je i student Luka koji objašnjava da privatna druženja u sobama najčešće započinju pripremanjem palačinki u studentskoj kuhinji, a nakon toga se nastavlja druženje u krugu od pet ili šest ljudi.

"U kuhinji su obično dvije ili tri osobe da ne privučemo preveliku pozornost zaštitara, a kasnije se trudimo ne biti previše glasni dok uz glazbu igramo neke društvene igre. Smatram da je takav način druženja sasvim u redu jer nikome ne smetamo, a i stalno se krećemo u istom društvu. U ovo vrijeme je vrlo teško održati neki društveni život pa se moramo snalaziti na sve moguće načine", ističe Luka koji priželjkuje što skoriji povratak normalnih okolnosti u kojima studenti na Savi ne bi morali živjeti u strahu od prijava.

Nakon što je pažnju javnosti zaplijenila prvotna zabava na Savi organizirana u petak, zabave su se proširile pa se u subotu veliki broj mladih družio i na Cvjetnom trgu.

Foto: Privatna arhiva
25. travanj 2024 22:54