FOTO: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Klub studenata povijesti Homo volans s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti obilježavaju obljetnicu pada Vukovara humanitarnom akcijom prikupljanja donacija za Osnovnu školu Siniše Glavaševića i znanstvenim raspravama o Domovinskom ratu.

“Projektom želimo na dostojanstven i zanimljiv način održati sjećanje na žrtvu Vukovara i nadam se da će studenti podržati akciju što je više moguće te ćemo time barem djelomice pomoći učenicima u Gradu Heroju”, rekla je Antonija Majdančić, potpredsjednica Hrvatske akademske zajednice Fakulteta političkih znanosti.

Za danas je najavljeno predstavljanje knjige Marijana Gubine “260 dana” kojom autor opisuje vrijeme koje je kao desetogodišnji dječak proveo u zarobljeništvu. Knjigu će uz samog autora predstavljati Tomislav Anić, profesor povijesti s HKS-a i dramski umjetnik Mladen Vulić koji će interpretirati odabrane ulomke knjige.

View this post on Instagram

A post shared by HAZ FPZG (@haz.fpzg)

“Veseli me interes za ovakvu manifestaciju. To samo pokazuje koliko je naše suosjećanje s ljudima koji danas žive u Vukovaru na visokoj razini i mislim da moramo svi zajedno raditi da bi što više senzibilizirali akademsku zajednicu za tu tematiku”, poručio je Jakov Blagojević, član Kluba studenata povijesti “Homo volans”.

U srijedu, 17. studenog, najavljena je sveta misa u sveučilišnoj kapeli i komemoracija za žrtve Vukovara i Škabrnje. Zatim slijedi okrugli stol “Historiografija i politologija o Domovinskom ratu” na kojem će sudjelovati povjesničar i sociolog Ivica Miškulin, povjesničar i politolog Vladimir Filipovič te povjesničar Domagoj Knežević. Program se nastavlja panel raspravom “Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja”.

U prostorijama HKS-a i FPZG-a održat će se i humanitarna akcija “Hrvatski studenti za djecu Vukovara”. Akcijom se žele prikupiti sredstva za osiguravanje toplih mliječnih obroka učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru.

Zbog epidemiološke situacije cijela manifestacija će se održati online, stoga HAZ FPZG-a i Klub studenata povijesti “Homo volans” pozivaju sve zainteresirane da program prate putem YouTube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta.