Foto: Pixabay

Školarci kontejnerskog naselja u Petrinji dobit će knjižnicu u kojoj će im volonteri udruge “Smiješak za sve” pomagati i u izvršavanju školskih obveza, prenosi Hina. Predsjednica udruge “Smiješak za sve” Marijana Jergović rekla je da će volonteri svakoga dana biti u naselju da bi djeci pomogli u pisanju zadaća i čitanju lektira.

“Nastojat ćemo podići kvalitetu života u naselju”, rekla je Jergović.

U kontejnerskom naselju već se nalaze ljekarna, ambulanta opće prakse i prostorija Crvenog križa. Jergović je naglasila da je važno razmišljati o budućnosti i “omogućiti najranjivijim skupinama nesmetan razvoj i podršku da što je moguće bezbolnije prođu kroz emocionalno teško razdoblje”. Volonteri i prijatelji Udruge donirali su oko 40.000 kuna za kontejner u kojemu će biti knjižnica.

Neprofitna udruga “Smiješak za sve” djeluje od 2013. godine, a trenutno broji 230 volontera. Njihova je misija, kako stoji na službenoj stranici, “pružiti emocionalnu i duhovnu potporu najranjivijim skupinama društva kroz druženje uz knjigu”, a cilj im je motivirati što veći broj ljudi na volontiranje. Upravo zbog toga dio su različitih programa u obrazovnim ustanovama, kulturnim i državnim institucijama i tvrtkama iz privatnog i javnog sektora.

Udruga je zbog svoga rada više puta bila nagrađena, a osvojila je nagradu Ponos Hrvatske za projekt “Laku noć, pričoljupci” u kojem su “tete i stričeki pričalice” prije pandemije odlazili na bolničke odjele gdje su smještena djeca i svaku večer pričali im priče. Projektom “Danas sam tu! Za tebe!” uveseljavali su štićenike Centra za rehabilitaciju Stančić šetnjama, pjesmom i razgovorom.

“Pozitivno okruženje čini razliku i utječe na ljudske živote, pogotovo na one koji tek počinju”, rekla je Jergović.