StoryEditor

SPALA KNJIGA NA ČETIRI SLOVA Europska federacija novinara izvijestila Europsku komisiju o krnjem sastavu VEM-a

‘I bez ove političke blokade rada Agencije za elektroničke medije, ta je institucija ovisna o političkoj većini u Hrvatskom saboru‘ rekla je Hini predsjednica EFJ-a Maja Sever

Autor:
Hina i Global
23/01/2023 u 19:16 h
14623
HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Europska federacija novinara (EFJ) izvijestila je Europsku komisiju o krnjem sastavu Vijeća za elektroničke medije (VEM), koje od prošlog tjedna odlučuje bez troje članova, ocijenivši to političkom blokadom i smetnjom u donošenju odluka važnih za medije u Hrvatskoj.

'Agencija nije neovisna'

"Prilikom pisanja našeg doprinosa za ovogodišnje Izvješće EK o vladavini prava detaljno smo izvijestili o ovom problemu, ali i višegodišnjem problemu neovisnosti jedinog regulatornog tijela u hrvatskom medijskom prostoru. Naime, i bez ove političke blokade rada Agencije za elektroničke medije, ta je institucija ovisna o političkoj većini u Hrvatskom saboru, te kao takva ne garantira neovisno donošenje odluka važnih za medije u Hrvatskoj", rekla je Hini predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Dodala je da je krovna europska novinarska organizacija tražila da se promijeni loš zakon koji regulira rad Agencije za elektroničke medije s ciljem jačanja njezine neovisnosti. Sever ističe i da je kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i EFJ prošlog tjedna uputila upozorenje i nadležnoj europskoj agenciji ERGA o situaciji u Hrvatskoj, a kolege će se obratiti i drugim europskim institucijama.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su dopis predsjedniku Vlade, ministrici kulture i medija te predstavnicima saborskog Odbora za informatizaciju i medije te upozorili na, kako ističu, nedopustivu situaciju.

"HND je javnim dopisom koje je poslalo nadležnima i javnost jasno reklo što misli o situaciji u kojoj su istekli svi rokovi. Malo je reći da je to nevjerojatno, po nama se to apsolutno nije smjelo dogoditi. Oni koji biraju su to već trebali napraviti, ovako dolazimo u nevjerojatnu situaciju da su prošli svi rokovi i da VEM radi bez tri člana", rekao je ranije za Global predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te nadodao da je posao Vijeća prevažan da bi se sveo na to da nedostaje ljudi.

Vlada nije predložila nove članove

U pismu je upozorila da VEM trenutno ima samo četiri, umjesto sedam članova kako je definirano zakonom, te da njegovo odlučivanje može biti otežano, pa čak i blokirano. Mandat troje članova VEM-a - Aniti Malenici, Vanji Gavranu i Davoru Mariću istekao je u srpnju 2022.

Zakonski je bio produžen za još šest mjeseci jer Hrvatski sabor nije imenovao nove članove, iako je javni poziv za prijavu kandidata bio objavljen krajem travnja 2022., ali Vlada nije predložila nove članove. Stoga je od isteka produženja mandata, 14. siječnja 2023., Vijeće ostalo na svega četiri člana.

VEM ima važnu ulogu u hrvatskom medijskom sektoru, između ostalog odlučuje o raspodjeli oko 4,5 milijuna eura iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a sada i o gotovo šest milijuna eura za projekt uspostave sustava provjere činjenica, mjere koja se provodi kao dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). VEM je neovisno regulatorno tijelo na području elektroničkih medija, a osnovne zadaće su mu donošenje odluka o dodjeli i oduzimanju koncesija i dopuštenja, izricanje opomena u slučaju nepoštivanja odredaba Zakona te osiguravanje nadzora programa pružatelja medijskih usluga.

Vezani članci
24. travanj 2024 23:23