StoryEditor

VEM SPAO NA ČETIRI ČLANA ‘Ovo je najbolja slika nebrige Vlade, ali i Sabora za novinarstvo kao javno dobro‘

Hrvatsko novinarstvo društvo poslalo je poruku javnosti jer Vlada osam mjeseci od natječaja nije uputila prijedlog o imenovanju novih članova

19/01/2023 u 11:35 h
14616
LUKA STANZL/PIXSELL

Rad jedinog regulatornog tijela u medijskom prostoru Hrvatske, Vijeća za elektroničke medije (VEM), je otežan i blokiran jer Vijeće trenutno ima četiri od propisanih sedam članova. Mandat troje članova istekao je 14. siječnja, a Vlada, koja predlaže članove te ih šalje Hrvatskom saboru na imenovanje od pet godina, osam mjeseci od raspisanog i provedenog natječaja još uvijek nije uputila Saboru prijedlog o imenovanju novih članova, prenosi HND

Zbog toga je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) sa Sindikatom novinara Hrvatske u ponedjeljak poslalo poruku Vladi, Hrvatskom saboru te Ministarstvu kulture i medija.

HND tražio depolitizaciju

"HND je javnim dopisom koje je poslalo nadležnima i javnost jasno reklo što misli o situaciji u kojoj su istekli svi rokovi. Malo je reći da je to nevjerojatno, po nama se to apsolutno nije smjelo dogoditi. Oni koji biraju su to već trebali napraviti, ovako dolazimo u nevjerojatnu situaciju da su prošli svi rokovi i da VEM radi bez tri člana", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te nadodao da je posao Vijeća prevažan da bi se sveo na to da nedostaje ljudi. 

"Današnje krnje Vijeće za medije najbolja je slika nebrige Vlade, ali i Sabora za novinarstvo kao javno dobro", poručili su iz HND-a koji je prije tri godine tražio depolitizaciju VEM-a koju je Vlada odbila.

To su tražili u prijedlogu izmjena Zakona o elektroničkim medijima. Predloženo je da Društvo kao strukovna udruga ima pravo ponuditi dva člana iz novinarskih redova te da onda njih Vlada sa svojim članovima predloži u Saboru i da se članove odabere dvotrećinskom većinom.

"Naravno da smo tražili depolitizaciju jer smo imali situacije da su ulazili i bili s nama ljudi koji nemaju veze s novinarstvom. Mi smatramo da imamo svoje i profesionalno i moralno pravo i svako pravo u ime društva koje posluje od 1910. godine i koji je reprezent naše profesije i javnosti predlagati dvoje članova", izjavio je Zovko.

Svi prijedlozi odbijeni

HND je u jednom trenutku istupio iz radne skupine resornog Ministarstva jer su im skoro svi prijedlozi odbijeni. 

"Prijedlog je odbijen pod izlikom da ta praksa ne postoji nigdje. Mogli smo biti progresivni kao društvo pa predložiti tu praksu. Nisam baš siguran da u nekim ozbiljnim zemljama članicama Europske unije postoji praksa da su istekli svi rokovi i da jedno ovako važno regulatorno tijelo radi bez tri svoja člana", izjavio je predsjednik HND-a.

VEM odlučuje o dodjeli te oduzimanju koncesija, o raspodjeli 4,5 milijuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija za koje bi početkom godine trebalo donijeti odluku. Zadužen je i za osiguravanje nadzora programa pružatelja medijskih usluga, a ujedno i za izricanje opomena ako se ne poštuju odredbe zakona. Također odlučuju o šest milijuna eura za projekt sustava provjere točnosti informacija, takozvani fact-checking. Iz HND-a su poručili da će svoju poruku poslati i nadležnim institucijama na Europskoj razini.

"Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje smo tražili i za koje ćemo i dalje inzistirati i u budućnosti. Samo se još jednom pokazuje koliko smo bili u pravu i koliko vladajući to olako uzimaju jer uvijek računaju da mogu izabrati bilo koga i da mogu raditi što god hoće", zaključio je Zovko.

Vezani članci
26. travanj 2024 02:28