StoryEditor

SREĆA U NESREĆI Nazire se kraj trgovine psećim mesom u Kini

Autor:
Global.
10/04/2020 u 09:21 h

Kineska vlada po prvi put u povijesti javno je izjavila da bi psi trebali biti tretirani kao kućni ljubimci, a ne kao stoka, te donijela prijedlog zakona koji bi zabranio trgovinu psećim mesom. Borci za prava životinja pozdravili su to kao potencijalni kraj najveće takve industrije u svijetu.

Prijedlog dolazi nakon što je Kina hitno zabranila trgovinu i konzumaciju divljih životinja kao odgovor na pandemiju Covid-19, za koju neki smatraju da je započela na tržnici u Wuhanu, upravo zbog raznih životinja koje se tamo mogu naći.

Iako službena lista dozvoljenih proizvoda nikada nije uključivala pse i mačke, ovo je prvi put da su kineske vlasti objasnile njihov izostanak

Trgovinu psećim mesom još su davne 1950. godine u Hong Kongu zabranili Britanci. Kineski tehnološki centar Shenzhen prošlog tjedna postao je prvi grad koji je eksplicitno zabranio prodaju i konzumaciju psećeg, ali i mačjeg mesa. Iako službena lista dozvoljenih proizvoda nikada nije uključivala pse i mačke, ovo je prvi put da su kineske vlasti objasnile njihov izostanak.

"Uz napredak ljudske civilizacije i javnu brigu i želju za zaštitom životinja, psi su od tradicionalnih domaćih životinja postali prijatelji ljudi. U svijetu se općenito ne smatraju stokom te bi tako trebalo biti i u Kini", izjavili su u kineskom ministarstvu poljoprivrede.

Prema istraživanju iz 2016. godine, Kinezi većinski podržavaju potpunu zabranu trgovine psećim mesom, pri čemu ga skoro 70 posto ispitanika nikada nije ni kušalo. Nažalost, prijedlog bi mogao naići na otpor vlasnika tvrtki koje ovise o industriji psećeg mesa, posebice u regiji Guangxi, gdje su tisuće ljudi zaposleni u toj nehumanoj branši. Prijedlog će biti na javnom savjetovanju do 8. svibnja.

Kina je ovaj prijedlog uvela kao odgovor na globalnu pandemiju Covid-19 nakon što je istraživanje dokazalo da mačke i tvorovi mogu biti prijenosnici virusa. Iako je isto istraživanje dokazalo da psi, uz svinje, kokoši i patke imaju malu šansu prenošenja virusa, uvršteni su na listu zabranjenih proizvoda, dijelom i zbog stalnog pritiska globalnih aktivističkih skupina.

Pse jeli i Švicarci

Kina nije jedina država u svijetu u kojoj su psi tretirani na ovakav brutalan način. Povremeno se koriste kao hrana državama jugoistočne Azije, afričkim državama poput Toga i Nigerije, a kroz povijest su se našli i u jelima bliske nam Švicarske. Ipak, zbog golemog broja stanovništva taj problem najviše se veže uz Kinu. Prema istraživanju organizacije Humane Society International, nešto manje od 20 posto kineskog stanovništva povremeno konzumira pseće meso, što dovodi do procjene od oko deset milijuna pasa koji su godišnje ubijeni iz tog razloga.

26. travanj 2024 01:06