StoryEditor

ŠTO SVE MOŽE CHATGPT? Računalni program dobio je trojku iz mature iz hrvatskog jezika

Esej je ocijenila i komentirala profesorica koja inače ispravlja mature

05/02/2023 u 20:48 h
12973
Hrvoje Debeljak/Global

ChatGPT računalni je program koji može pisati sastavke, pjesme i rješavati niz složenih zadataka, a može uspješno napisati i maturu iz hrvatskog jezika. To je dokazao znanstvenik Ivan Židov, kada je iz znatiželje testirao program. Chat GPT "dobio je" ocjenu tri na višoj razini mature iz hrvatskog jezika, na testu je postigao 65 posto, a iz eseja 62,5 posto, piše Netokracija

Riječ je o programu kojeg je prošle godine razvila američka tvrtka OpenAI. Program odgovara na pitanja korisnika poput čovjeka, na "razgovorni" način, prenosi Insider. Njegov esej iz hrvatskog ispravila je i komentirala profesorica hrvatskog jezika koja inače ispravlja mature. Zaključila je da su "pravopisna i gramatička pravila primijenjena u potpunosti", no postoje i manjkavi dijelovi. 

Chat GPT nalazio je na ograničenja kod eseja. Pisanje eseja je bilo problematično jer nije generirao dovoljno riječi pa nije uspijevao napisati onoliko koliko se u eseju traži. Zato je Ivan odlučio koristiti nešto drukčiji model, GPT-3, koji nema takva ograničenja, pa je program naposljetku uspješno obavio zadatak. Osim toga, program je bolje rješavao zadatke u kojima je bio ponuđen kontekst, što znači da bi bolje riješio maturu da je dobio više informacija u zadacima, rekao je Židov za Netokraciju.

Vezani članci
27. travanj 2024 05:08