StoryEditor

STOP NASILJU NAD ŽENAMA U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljanja

Da bi se stopa nasilja nad ženama smanjila, izuzetno je važno provođenje edukacija o rodnoj ravnopravnosti, ali i suzbijanje utjecaja rodnih stereotipa i uloga

Autor:
Ana-Lena Cvitanušić
25/11/2022 u 03:00 h
14009
PIXABAY

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na globalno zastupljen problem. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Crne su to brojke, a stvaran broj nikada se neće znati upravo zbog straha od prijavljivanja nasilnika, ili nepovjerenja u sustav, navode iz Ministarstva.

Ta prepreka u prijavljivanju nasilnika poznata je udruzi B.a.B.e, koja već više od dva desetljeća djeluje u području zaštite ljudskih prava i borbe protiv nasilja nad ženama.

''Postoje razni razlozi zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje, među kojima se često javljaju strah od osude društva ili strah od ponovnog doživljavanja nasilja te nepovjerenje u institucije. Neophodno je raditi i na osnaživanju žrtava pri prijavi nasilja, s obzirom na to da je prijava nasilnika važan korak u procesu zaustavljanja nasilja i privođenja nasilnika kazni, odnosno pravdi'', ističu iz Udruge.

Dodaju da bi se žene osjećale sigurnije i podržavane, u javnosti je potrebno razriješiti predrasude o nasilju i žrtvama, dok je stručne osobe potrebno educirati i dodatno senzibilizirati.

"Za nasilje nikada nije kriva žrtva, već je cijela odgovornost na počinitelju'', naglašavaju iz udruge B.a.B.e

Stoga se 25. studenoga obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovu odluku donijela je Opća skupština Ujedinjenih naroda u znak sjećanja na sestre Mirabal, koje su svojim aktivizmom i tragičnim smaknućem postale simbolom revolucije i borbe za demokraciju i feminizam.

Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva, i Antonia Maria Teresa bile su političke aktivistkinje iz Dominikanske republike. Djelovale su pod nazivom ''Las Mariposas'', odnosno ''Leptiri'', a jedan od pokušaja otpora diktaturi Rafaela Trujilla svakako je bilo djelovanje u grupi otpora ''Pokret 14. lipnja''.

Ove hrabre sestre zbog svojih su uvjerenja više puta završile u zatvoru sa svojim supružnicima, a oduzeta im je i sva imovina. Ipak, svojim idealima ostale su vjerne do kraja, odnosno do 25. studenog 1960., kada ih je Trujillova tajna policija likvidirala, stoji na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog otpora i borbe za feminizam i demokraciju.

Da bi se stopa nasilja nad ženama smanjila, izuzetno je važno provođenje edukacija o rodnoj ravnopravnosti, ali i suzbijanje utjecaja rodnih stereotipa i uloga, piše H – Alter. Osim toga, važno je reagirati na bilo kakve znakove nasilja i ne oklijevati u traženju pomoći.

Vezani članci
03. svibanj 2024 00:59