StoryEditor

‘ŠTO NOSIM U TORBI‘ Kampanja koja upozorava na uznemiravanje žena skriveno po gradovima

‘Nužno je prepoznati nesigurna mjesta da bi institucije zadužene za sigurnost poduzele sve što mogu da ta mjesta postanu sigurnija‘, kaže predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić

18/04/2023 u 07:29 h
15989
FREEPIK

Početak Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja obilježilo je pokretanje kampanje "Što nosim u torbi?". Dio je to globalnog projekta koji se provodi u više u deset zemalja svijeta sa ciljem svraćanja pozornosti na prikriveno uznemiravanje žena, prenosi Hina.

Kampanja poziva žene da do kraja mjeseca na stranici Safecity podjele što nose u torbi kako bi se obranile, na primjer suzavce ili oštre predmete, te da ispričaju svoje priče, a najzanimljiviji odgovori bit će predstavljeni u obliku izložbe.

"Treba govoriti i o nasilju jer i uznemiravanje je nasilje u javnom prostoru", rekla je na predstavljanju kampanje zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić. Istaknula je da je jedan od ciljeva kampanje da se u Zagrebu prepoznaju nesigurna mjesta da bi se moglo raditi na poboljšanju sigurnosti, recimo pojačanje rasvjete ili policijske ophodnje.

"Otkako je prije godinu dana aplikacija Safecity prevedena na hrvatski jezik, zaprimila je više od 70 prijava uznemiravanja. Prijave obuhvaćaju vrijeme, mjesto te vrstu uznemiravanja. Podaci ukazuju na činjenicu da se uznemiravanje ne događa samo noću, nego i ujutro te poslijepodne", rekla je konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, politologinja Dunja Bonacci Skenderović. Dodala je da žene uznemiravanje često ne prijavljuju policiji, već iskustva podjele na društvenim mrežama.

Borić je istaknula da je izrazito važno da Zagreb bude siguran za sve, a posebno za žene nasilje nad njima događa upravo zbog spola. Zaključila je i da se u Gradu provodi Strategija urbane sigurnosti, a na stanicama Grada objavljen je upitnik o sigurnosti u gradskim četvrtima.

Vezani članci
19. travanj 2024 22:17