StoryEditor

STUDENTSKA PREHRANA ‘Meni bih napravila raznolikijim i šarenijim‘

76 posto studenata spremno je platiti više za ‘zdraviji‘ meni
Autor:
Global.
01/07/2020 u 07:06 h
studentski objed<br />
foto: Pixabay<br />
30.6.2020.
studentski objed foto: Pixabay 30.6.2020.
Studentima je u prehrani najvažniji okus, a zatim okruženje u kojem objeduju i kontrola tjelesne težine. Cijenu, pak, ne smatraju najvažnijim elementom, a više od 80 posto studenta za prehranu može izdvojiti do 50 kuna tjedno. Podatci su to istraživanja koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s chefom Matom Jankovićem na temu prehrambenih navika i zadovoljstva studenata studentskim restoranima, čiji su rezultati objavljeni na službenoj stranici ministarstva. Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak naglasila je da veliki interes za projekt, u kojem je sudjelovalo 14.626 studenata, pokazuje kolika je važnosti ove teme među studentima.

(Ne)zadovoljstvo ponudom hrane

Utvrđeno je da 77 posto studenata koristi uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće, dok samo sedam posto tu uslugu ne koristi gotovo nikad. Rezultati pokazuju da su studenti u menzama općenito zadovoljni cijenom i osobljem, a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. Teodora Beraković, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, u menzi se hrani svaki radni dan. Iznimno je zadovoljna ponudom hrane u studentskim restoranima, u kojima, kaže, ne bi ništa mijenjala. "Smatram da je ponuda hrane u studentskim restoranima dobra i da svatko može pronaći nešto što mu odgovora. Studentima su svakodnevno na raspolaganju različita jela, a u ponudi je često i vege meni", kaže Teodora, dok je studentica Akademije likovnih umjetnosti Lucija Vukman zadovoljna cijenama, ali ipak smatra da bi kvaliteta hrane trebala biti bolja. "Cijena je super i pristupačna studentima, nemam prigovora. Mislim da bi kvaliteta hrane mogla biti bolja, no svjesna sam činjenice da se u menzama svakodnevno spremaju ogromne količine hrane što utječe i na samu kvalitetu", smatra Lucija.

Prehrana po mjeri studenata

Prehrambene navike ispitanih studenata najviše se temelje na mesu. Drugo mjesto zauzimaju voće i povrće, na trećem mjestu su salate koje slijedi slijedi tjestenina. Posljednja dva mjesta, pokazalo je istraživanje, zauzimaju žitarice i riba. "Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti", istaknula je ministrica Divjak povodom objave rezultata. Na to da su studenti željni promjene, ali i zdravije hrane u menzama, ukazuje i podatak koji govori da je čak 76 posto ispitanika spremno platiti više za "zdraviji" meni. O ponudi i mogućim promjenama izjasnila se i Lucija koja bi, kaže, napravila meni raznovrsnijim i šarenijim. "S obzirom na to da sam ja osobno vegetarijanac stavila bih u ponudu više izbora jer je ipak to vrsta prehrane u koju se danas sve više i više ulaže, a bez obzira na vegetarijanstvo, općenito bih meni napravila raznolikijim i šarenijim", komentirala je Lucija. Istraživanje je provedeno putem upitnika koji je bio dostupan za ispunjavanje od 10. do 23. lipnja 2020., a naša sugovornica Teodora napominje da je bitno studentima dati prostora da se izjasne oko važnih tema koje ih se tiču. "Mislim da je jako važno da se čuje što studenti misle o ovoj temi jer će jedino tako doći do odgovarajućih promjena", zaključuje Teodora.
24. travanj 2024 23:54