Foto: Freepik

Generacija Z ipak rađe preferira klasično kupovanje u trgovini nego online shopping, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtki ASEE i Payten koje su proveli u suradnji s Ipsosom, a prenijela je Hina. Nadalje, čak 86 posto ispitanika kredit bi željelo ugovarati posjetom poslovnici, a velika većina i dalje preferira gotovinsko umjesto kartičnog plaćanja.

Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Digital Touchpoint čiji je fokus bio na digitalnim trendovima u bankarskoj industriji i industriji plaćanja.

Generacija koju se, kako su istaknuli na konferenciji, često opisuje kao onu “koja ne ispušta mobitel iz ruku” i koja ni ne zna kako je svijet izgledao prije interneta pokazala je visoku razinu znanja o bankarskom sustavu.

“To je u suprotnosti s nekim zapadnjačkim vrijednostima generacije Z”, rekao je Ivan Glazer, voditelj odjela za razvoj mobilnih aplikacija u ASEE-u koji je istaknuo da su rezultati pomalo kontroverzni jer nisu onakvi kakvi se očekuju od generacije koja je od malih nogu na internetu.

Kako piše Hina, od ukupno 300 ispitanika, čak 85 posto zarađuje u određenoj mjeri, dok ih 15 posto ovisi isključivo o roditeljskom financiranju. Isto tako, 76 posto ispitanika koristi mobilno bankarstvo, samo osam posto koristi Internet bankarstvo, a čak 15 posto ispitanika za korištenje bankarskih usluga i dalje ide u najbližu poslovnicu.

S ovim podacima složila se i studentica Učiteljskog fakulteta Ivana Lučan.

“Ja više volim klasično kupovanje u trgovini jer je ipak to bolje i možeš i probati što god želiš, nije mi baš online kupnja nešto”, rekla je Ivana te je također navela da preferira kartično plaćanje, a najradije koristi mobilno bankarstvo.

Nešto drugačiji pogled na kupnju ima student Tibor Babić koji, baš kao i Ivana, preferira kartično plaćanje.

“Preferiram online kupovinu kada god kupujem nešto, osim odjeće i obuće, jer je jednostavnije i brže, isto tako uvijek vidim što je na raspolaganju tako da unaprijed znam ako nema određene stvari koju tražim”, rekao je Tibor.