Foto: Pexels

U sklopu akcije usmjerene na suzbijanje govora mržnje i veličanja nasilja na internetu policijske snage provele su koordinirane racije u sedam europskih država, objavili su Europol i njemački tužitelji, prenosi Reuters.

Osnovan 1998. godine, Europol je središnja služba Europske unije za očuvanje javnog reda i sigurnosti. Glavna mu je zadaća prikupljanje obavještajnih podataka sa svrhom jačanja borbe protiv teškoga i organiziranog kriminala i terorizma u zemljama Europe, stoji na stranicama Europola.

Zahvaljujući Europolu akciji koju su pokrenuli njemački tužitelji ove godine su se prvi put pridružile Italija, Francuska, Grčka, Norveška, Velika Britanija i Češka.

Racije provedene u utorak bile su u prvom redu usmjerene na internetske objave koje promoviraju rasizam i ksenofobiju, stoji u priopćenju agencije.

Njemačka je policija, pak, izvršila pretres 83 stambena i druga objekta, zaplijenivši pritom računala i mobilne uređaje. Uz to, ispitano je 96 ljudi osumnjičenih da su širili govor mržnje putem interneta.

U Njemačkoj je od 2018. godine na snazi zakon koji strogo zabranjuje isticanje nacističkih obilježja, neonacističku propagandu i negiranje holokausta. Društvene mreže su prema tom zakonu obvezne prijaviti sve slučajeve prijetnji i odobravanja kaznenih djela poput atentata ili terorističkih napada. Ako to ne učine, prijete im novčane kazne u visini do 50 milijuna eura.

Ipak, zakon čiji je cilj konačno stati na kraj govoru mržnje na internetu do sada je imao vrlo ograničene rezultate.