StoryEditor

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Otvoren najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

‘Želja nam je da ovaj studentski dom bude vaš dom s velikim D‘, komentirao je Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra u Dubrovniku
Autor:
Global.
16/02/2021 u 00:31 h
Studentski dom u Dubrovniku, popularno zvan Čežnja, svečano je otvoren u ponedjeljak u sklopu završne konferencije povodom završetka Ugovora o bespovratnim sredstvima za taj projekt. Novootvoreni dom najmoderniji je studentski dom u Hrvatskoj koji uz moderni studentski restoran ima polivalentnu dvoranu s 300 mjesta, studentski klub, ambulante opće i stomatološke ordinacije, učionice, praonice, podzemnu garažu te fitness centar. Dom ima 254 sobe i može primiti ukupno 503 studenta. Pet jednokrevetnih soba je prilagođeno osobama s invaliditetom, a ostale su dvokrevetne. Mjesečni iznos po osobi u dvokrevetnoj sobi iznosi 850 kuna. "Studentski dom u Dubrovniku je pretpostavka za daljnji razvoj Sveučilišta u Dubrovniku. Ovime Dubrovnik postaje istinski studentski grad", istaknuo je Nikola Dobraslović, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Dugogodišnji projekt postao stvarnost

Nacrt studentskog doma izrađen je još u osamdesetim godinama, no realizacija projekta započela je tek prije desetak godina angažmanom prvog rektora Sveučilišta u Dubrovniku, Matea Milkovića, i ravnatelja Studentskog centra, Marka Potrebice, koji je kasnije postao voditelj projektnog tima. Na raspisanom natječaju iz 2009. godine pobijedio je rad profesora s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a konačan ugovor o izgradnji potpisali su 29. lipnja 2018. dubrovački rektor Nikša Burum i predstavnik izvođača radova, zajednice ponuditelja Ing-Grad, Projektgradnja i Tromont, Srđan Jončić. Službeni početak radova započeo je 11. srpnja iste godine. U rujnu 2020. u dom su uselili prvi studenti koji su ga proglasili najpristupačnijim studentskim domom u tom dijelu Hrvatske. "Fokus našeg djelovanja su studenti, ovaj dom smo radili za vas. Želja nam je da ovaj studentski dom bude vaš dom s velikim D i da konačno iz Dubrovnika ponesete prekrasne uspomene studiranja", rekao je Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik. Potrebica je otkrio da je plan Studentskog centra i izgradnja prve sportske studentske dvorane koja bi se nalazila neposredno do novog studentskog doma.

Novo značenje za Sveučilište u Dubrovniku

"Dubrovački su studenti dobili središnje mjesto svog studentskog života. Njime je trajno riješen problem prehrane i smještaja dubrovačkih studenata te je olakšano studiranje svima onima koji Dubrovnik odluče izabrati kao mjesto nastavka svog akademskog obrazovanja", ukazao je rektor Burum. Izgradnjom doma olakšan je i pristup visokom obrazovanju snižavanjem troškova stanovanja, a zahvaljujući najbogatijem resursu ove zemlje - mladima, kako ističe predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, Blaž Bulum, Dubrovnik će zasigurno njegovati visoki studentski standard. "Siguran sam da je ovaj dom prekretnica Sveučilišta u Dubrovniku. Ovo je samo početak, treba ulagati u kvalitetu obrazovanja i nove edukacijske mogućnosti. Ključ uspjeha je u konstantnom usavršavanju", kazao je Bulum. Otvorenju su među počasnim uzvanicima i rektorima hrvatskih sveučilišta nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, Branko Bačić, izaslanik predsjednika Sabora, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Jasmina Havranek te Mateo Marušić, predstavnik Hrvatskog studentskog zbora.
24. travanj 2024 18:48